Ce trebuie să ştii când mergi la mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce trebuie să ştii când mergi la mare
Ce trebuie să ştii când mergi la mare

Ospătarii recomandă evitarea folosirii paharelor oferite pe terase. Dacă vă pregătiţi de concediu pe litoralul Mării Negre, este bine să aveţi în vedere câteva recomandări, venite atât din partea Protecţiei Consumato-rilor, a Poliţiei, cât şi a unor chelneri.

Orădeanul Teodor Ganea lucrează la un local renumit pe plaja de la Costineşti. Acesta atrage atenţia turiştilor să nu bea răcoritoarele din paharele oferite pe terasele de pe litoral, indiferent dacă acestea par sau nu curate. „Paharele sunt spălate în condiţii improprii, cu o apă care nu este potabilă”, spune Teodor, care ştie cum se lucrează în cele mai multe dintre punctele de alimentaţie publică de pe ţărmul Mării Negre.
Între gheretele cu shaorma, kebab, gogoşi şi alte produse de patiserie, de care daţi la tot pasul, este bine să vă abţineţi şi să nu combinaţi prea multe alimente. „Recomand turiştilor aflaţi pe litoral să acorde atenţie produselor alimentare pe care le cumpără, în special celor comercializate în chioşcuri, tarabe şi alte unităţi de acest fel, în care nu se poate asigura păstrarea acestora la temperaturile indicate”, spune Bogdan Marcel Pandelică, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), printr-un comunicat de presă postat pe site-ul ANPC.Dacă v-aţi hotărât să ajungeţi la destinaţie cu autoturismul personal, nu uitaţi să vă asiguraţi de buna funcţionare a acestuia, înainte de a porni la drum. Pe traseul stabilit cu exactitate în prealabil, nu opriţi decât în locuri de parcare special amenajate sau în zonele bine luminate. Acestea sunt câteva dintre sfaturile primite de la Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor. „Autoturismul nu trebuie părăsit, dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta. Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul şi nu luaţi în maşină persoane necunoscute”, spune Alina Dinu.

Nu opriţi pentru a ajuta persoane dubioase

De asemenea, când cineva vă semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă, pentru a nu deveni victime ale unor escrocherii.  „În drum spre mare, între Sibiu şi Piteşti am văzut cinci maşini, toate cu numere de înmatriculare străine, trase pe marginea drumului, în zone restrase, cu şoferi care făceau semne să opreşti. Sunt convins că erau nişte ţepe”, spune Florin Letea, întors recent de la Marea Neagră.
Ajunşi pe plajă, nu vă încredinţaţi lucrurile unor persoane necunoscute. „Ca să putem intra în apă, am rugat un cuplu din vecini să se uite la pătura noastră. Când înotam mai bine, i-am văzut pe cei doi în apă, fără nicio grijă”, povesteşte Laura Opriş, şocată de lipsa de responsabilitate a vecinilor de plajă.

Unde reclamăm neregulile?

Dacă sunteţi nemulţumiţi de calitatea produselor sau a serviciilor plătite, vă puteţi adresa Comandamentului Litoral 2009, organism de control al ANPC. Până la data de 15 august, acesta va funcţiona la Constanţa (0241 – 550.550), Mamaia (Hotel Ovidiu - 0241-831.933), Neptun (hotel Mioriţa - 0241-731.900) şi Costineşti (Biroul de Turism pentru Tineret - 0241-734.900). De luni până sâmbătă, programul este între orele 10.00 şi 22.00, iar duminica între 10.00 şi 16.00.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite