Ce nu ştiai despre artrita psoriazică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce nu ştiai despre artrita psoriazică
Ce nu ştiai despre artrita psoriazică

Opt la sută din persoanele care au psoriazis vor avea probleme şi cu articulaţiile, spun specialiştii. Deşi artrita psoriazică nu se vindecă, există tratamente prin care poate fi ţinută sub control.

Artrita psoriazică este considerată o afecţiune a articulaţiilor, deşi este o combinaţie între două boli: psoriazis şi artrită. Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică care se prezintă sub forma unor pete roşii, ce apar, de obicei, pe genunchi, mâini şi pe scalp.

La fel ca şi psoriazisul, artrita este o boală autoimună, care se manifestă prin inflamarea articulaţiilor periferice. Însă nu este o regulă ca persoanele care au psoriazis să facă artrită sau cele cu artrită să facă şi psoria­zis. Artrita psoriazică poate fi confundată cu poliartrita reumatoidă, dar are o evoluţie mai lentă decât aceasta.

Este dificil de diagnosticat

De obicei, diagnosticul în cazul artritei psoriazice se stabileşte greu, deoarece boala se poate confunda cu alte afecţiuni reumatice. De aceea, vizitele la medic, la intervale regulate de timp, sunt obligatorii în special în cazul persoanelor care suferă de psoriazis, susţin specialiştii.

Astfel, medicul va examina cu atenţie articulaţiile pacientului cu psoriazis, pentru a observa eventualele inflamaţii. Suplimentar, îi va face şi un set de analize de sânge, prin care va urmări viteza de sedimentare a globulelor roşii (VSH) şi valoarea proteinei

C-reactive (CRP). În general, artrita psoriazică nu se depistează prin analizele de sânge, dar acestea sunt necesare pentru a exclude alte afecţiuni reu­matice. De asemenea, în situaţia în care există suspiciunea că o articulaţie este inflamată, medicul va cere şi realizarea unei radiografii. Pe baza acestora, se va monitoriza modul în care boala evoluează.

Mâinile şi picioarele pot înţepeni

image

Petele date de psoriazis  pot fi localizate pe diferite părţi ale corpului



Artrita psoriazică evoluează diferit de la o persoană la alta. La unele persoane, aceasta se manifestă prin apariţia unor umflături la încheieturile mâinilor, asociată cu amorţirea acestora. În cazul altor persoane, umflăturile apar la nivelul degetelor de la mâini sau de la picioare.

Există şi unele situaţii în care degetul mare rămâne înţepenit într-o poziţie diferită de cea normală. Din această cauză, în timp, persoanele cu artrită psoriazică nu mai pot face gesturi simple, precum deschiderea robinetului de apă, desfacerea unei cutii de conserve, nici măcar apăsarea întrerupătorului. De asemenea, la nivelul articulaţiilor degetelor pot fi prezente pete roşiatice.

Tratamentul este personalizat

Nu există un tratament care să vindece boala, deoarece nu i se cunoaşte cauza, însă există tratamente prin care îi poate fi încetinită evoluţia. Medicamentele sunt cel mai important mijloc de a opri inflamaţia şi de a diminua durerea. De obicei, acestea îşi fac simţit efectul după un timp îndelungat.

În alegerea medicamentelor se va ţine cont de gravitatea bolii, de efectele secundare care pot apărea şi de modul în care pacientul reacţionează la tratament. Pentru atenuarea durerilor reumatice, sunt recomandate analgezicele, antiinflamatoarele nesteroidiene, hormonii corticosteroizi şi terapiile biologice.

Bine de ştiut

image

Fă pauze scurte pentru a odihni încheieturile

  • Inflamaţiile pot fi însoţite de o stare de indispoziţie şi de oboseală.
  • Durerea se poate diminua în timpul nopţii.
  • Este posibil ca durerile să apară fără ca la suprafaţa pielii să apară petele specifice psoriazisului.  În general, durerea este produsă de inflamaţiile de la nivelul articulaţiilor.
  • Dimineaţa sau după ce stai mai mult timp nemişcat, mâinile şi picioarele pot înţepeni.
image

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Ionescu


medic primar
reumatologie
Spitalul Clinic „Sf. Maria“


Dintre toate metodele de tratament, medicaţia biologică s-a dovedit a stopa cel mai eficient progresia bolii şi evoluţia spre forme mai grave. Agenţii biologici folosiţi în tratamentul artritei psoriazice sunt cei îndreptaţi împotriva unei proteine denumită TNF alfa, cu rol în iniţierea şi perpetuarea procesului inflamator şi distructiv.

Terapia biologică reprezintă, la ora actuală, un progres major în tratamentul acestei boli, permiţând pacienţilor cu artrită psoriazică să desfăşoare o viaţă normală, pe fondul dispariţiei leziunilor tegumentare de psoriazis şi prin ameliorarea suferinţei articulare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite