Ce simptome sunt periculoase în sarcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce simptome sunt periculoase în sarcină
Ce simptome sunt periculoase în sarcină

Lunile de graviditate îţi solicită din plin organismul, iar cunoaşterea semnelor care îţi pun sarcina în pericol este esenţială.

Sângerarea uşoară, atunci când embrionul se fixează în uter şi greţurile sunt cele mai frecvente manifestări care apar la începutul sarcinii şi care te pot speria, fără să fie cazul. Dar, pe lângă aceste alarme false, există şi simptome ce ar trebui să te trimită de urgenţă la medic.

Hemoragia, risc de avort

Avortul spontan şi desprinderea placentei sunt câteva dintre pericolele pe care le poate ascunde hemoragia. În cazul avortului spontan (pierderea sarcinii în primele 20 de săptămâni de la concepere), scurgerile vaginale cu sânge, cheagurile şi apoi hemoragia sunt primele simptome.

Ele sunt urmate de dureri abdominale, care pot apărea chiar cu câteva ore sau la câteva zile mai târziu. Majoritatea avorturilor spontane nu au cauze identificate.

Infecţiile, o posibilă cauză

Medicii presupun că majoritatea avorturilor spontane apar din cauza dezvoltării anormale a fătului şi din cauza infecţiilor la nivelul aparatului genital de care suferă mama.

În cazul riscului de avort spontan, medicul recomandă odihna la pat şi restricţionarea activităţii sexuale. Mai mult, când există riscuri de pierdere a sarcinii, specialistul va investiga prezenţa unei dilatări premature a colului uterin.

Contracţiile, semn de travaliu timpuriu

Când uterul se contractă înainte de cea de-a 37-a săptămână de sarcină, înseamnă că s-a declanşat travaliul timpuriu. Semnele alarmante constau în mai mult de patru contracţii ale uterului pe oră, chiar lipsite de dureri, tensiune crescută în zona pelviană, dureri de spate şi, uneori, dificultăţi în a ridica picioarele.

În aceste cazuri, medicul va decide fie să administreze tratamente antispastice şi de menţinere a sarcinii, fie să „lege” colul uterin, pentru a împiedica expulzia fătului înainte de termen.

Nu se mai simt mişcările fătului

Pe măsură ce se dezvoltă, copilul care creşte în uter începe să se mişte, iar după a 14-a săptămână i se pot percepe mişcările. Dar dacă placenta se desprinde de uter, parţial sau complet, fătul nu se mai poate hrăni corespunzător şi mişcările lui sunt reduse sau încetează.

Dacă se umflă membrele

Hipertensiunea din timpul sarcinii indică o afecţiune numită preeclampsie. Dacă boala nu este tratată, fătul poate avea întârzieri

image

de creştere din cauza lipsei de oxigen şi de substanţe nutritive. Simptomele constau în umflarea picioarelor şi feţei, prezenţa pungilor în jurul ochilor, creşterea rapidă în greutate.

Febra ascunde infecţii

Disconfortul şi usturimea din timpul urinării şi durerea în zona inferioară a abdomenului sunt semne care indică prezenţa infecţiilor urinare. Când ai temperatură şi frisoane şi transpiri excesiv este semnalul că infecţia s-a extins la rinichi şi că ai nevoie de îngrijiri medicale imediate.

image

Specialistul nostru
Dr. Alexandra Crişan


medic primar ginecologie
Spitalul Clinic Filantropia


Sângerarea vaginală la începutul sarcinii survine după un contact sexual sau în cazul contractării unei infecţii a cervixului, iar obstetricianul trebuie consultat obligatoriu. Când sângerarea este însoţită de dureri abdominale, atunci poate fi vorba de o sarcină extrauterină.

Sângerarea din al doilea trimestru de sarcină indică o afecţiune a colului. Când este mai mare, indică „placenta praevia“ (placenta acoperă cervixul). Travaliul prematur poate da o sângerare însoţită de contracţii uterine dureroase, de dureri de spate şi de senzaţia de greutate în abdomen.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite