Ce indicaţii are terapia cu aerosoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astmul, bronșitele, laringitele – toate aceste afecțiuni pot fi tratate eficient și cu doze minime de medicament cu ajutorul terapiei pe bază de aerosoli. Aceștia sunt particule fine de substanţe medicamentoase care, odată inhalate, ajung direct în plămâni.

Folosită în tratamentul bolilor respiratorii, terapia pe bază de aerosoli ne scapă de dozele mari de medicamente și, implicit, de efectele adverse.

Aerosolii reprezintă particule foarte fine de medicamente, care sunt generate în dispozitive speciale, din care sunt și inhalate. Aerosolii au avantajul că se absorb într‑un timp foarte scurt.

Prin această terapie vom avea nevoie de aproximativ o zecime din doza de medicament pe care am fi luat-o pe cale orală. Totuşi, și în doze atât de mici, medicamentele pot avea efecte adverse.

Ce afecţiuni se tratează?

Aerosolii sunt indicați în bolile pulmonare (bronșită, astm bronșic, bronhopneumopatie obstructivă cronică - BPOC) și în afecțiunile ORL (amigdalite, sinuzite).

În funcție de afecțiune, terapia poate fi folosită pentru o perioadă scurtă de timp sau pentru toată viața. Dacă în cazul unei afecțiuni acute se poate folosi un singur medicament, un pacient cu o boală cronică poate inhala mai multe substanțe. Aerosolii sunt indicați mai ales copiilor, în cazul cărora medicamentele orale sunt dificil de administrat.

Neinhalaţi corect, nu-şi fac efectul

Din cauza anatomiei căilor respiratorii (care au un sistem natural de apărare împotriva substanțelor din mediu ce pătrund în gură și, de aici, înspre plâmâni), aerosolii trebuie să fie inhalați corect pentru a ajunge direct la țesutul vizat. În timpul inhalării trebuie să stai pe un scaun.

După ce ți-ai așezat masca pe față sau inhalatorul între buze, inspiră încet, de câteva ori. Ţine-ți respirația câteva secunde după fiecare inhalare. Astfel, le lași timp substanțelor active să pătrundă în plămâni.

image

Efect antibacterian sau antialergic



În funcție de medicamentele introduse în aparatul de aerosoli (și de afecțiunea tratată), terapia poate avea mai multe efecte: antibacterian, antiinflamator, bronhodilatator, vasodilatator, vasoconstrictor, sedativ și antialergic.

De exemplu, cu efect vasodilatator se poate inhala nitrit de sodiu. Pentru efectul bronhodilatator (în astm) se folosește amino-filina.

Există și varianta naturală

image

Aerosolii se găsesc în mod natural și în atmosferă. Este mai ales cazul microparticulelor de ioni de sodiu care se găsesc în zona mării (lângă apă este cea mai mare concentraţie de aerosoli).

Curele cu ioni de sodiu întăresc imunitatea și contribuie la regenerarea mucoasei nazale. Specialiștii recomandă astfel de cure cu aerosoli naturali timp de minimum două săptămâni pe an.

Dacă ai o senzaţie de leşin în timpul inhalării, opreşte aparatul pentru 5 minute. Starea de ameţeală persistă? Anunţă medicul!

Contraindicaţie

Terapia nu este indicată celor care nu își pot coordona mișcările, cum este cazul bolnavilor de artrită.

image

Specialistul nostru


Dr. Dragoş Bumbăcea
medic primar pneumologie Institutul de Pneumologie „Marius Nasta"

Medicamentele inhalatorii ajung în mare măsură la nivelul plămânilor şi mai puţin în alte organe, spre deosebire de cele prezentate sub formă de tablete sau de substanţele injectate, care ajung la toate organele în mod egal. Astfel, tratamentul este mai ţintit la nivelul plămânilor şi cu efecte secundare neplăcute mult mai puţine la nivelul altor organe.

Medicamentele inhalatorii se folosesc în situaţii de urgenţă, pentru ameliorarea manifestărilor bolii, dar şi zilnic, pe durată lungă, pentru prevenirea acestor manifestări.

Aceste medicamente se pot folosi chiar şi pentru toată viaţa. Pacientul ar trebui să înveţe sub îndrumarea medicului să îşi administreze în mod corect aceste medicamente. Altfel, medicamentul va ajunge mai mult în gură decât în plămâni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite