Ce trebuie să ştii despre consultul ginecologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce trebuie să ştii despre consultul ginecologic
Ce trebuie să ştii despre consultul ginecologic

După începerea vieţii sexuale, fiecare femeie ar trebui să meargă, anual, la un consult ginecologic. Cancerul de col uterin şi bolile cu transmitere sexuală pot fi descoperite numai în urma unor astfel de examinări.

Un consult ginecologic de rutină începe cu o discuţie între medic şi pacientă. Pentru început, ginecologul va întreba despre ultima menstruaţie, despre durerile de dinaintea sau din timpul ciclului, despre metodele de contracep­ţie folosite, de­spre eventualele secreţii vaginale şi dacă s-a făcut vreo întrerupere de sarcină. Pe baza acestor informaţii, medicul va stabili gradul de sănătate genitală a pacientei.

Cum te pregăteşti

După discuţia cu medicul, urmează controlul propriu-zis. Pacientei i se va cere să se dezbrace de la jumătate în jos şi să se aşeze pe spate, cu picioarele sprijinite în suporturile metalice laterale. Medicul va inspecta zona genitală externă, pentru a observa eventualele iritaţii sau negi genitali. Ulterior, se va introduce în vagin un instrument metalic pentru a oferi vizibilitate asupra colului.

Include şi examinarea sânilor

Un consult ginecologic complet include şi verificarea stării sânilor, pentru depistarea eventualilor noduli. El presupune inspecţia şi palparea sânilor şi regiunilor ganglionare axilare şi supraclaviculare. Examinarea se face când pacienta stă fie în poziţie verticală, fie în poziţie orizontală. În mod normal, palparea sânilor ar trebui să se facă în fiecare lună chiar de către fiecare femeie, după menstruaţie, circular, în sensul acelor de ceas.

Nodulii pot fi depistaţi doar cu mâna

Nodulii care apar la nivelul uterului sau pe ovare se pot depista cel mai bine manual. Mai exact, medicul va realiza un test cunoscut şi sub numele de tuşeul colului uterin. Astfel, acesta îşi va pune o mănuşă pe una dintre mâini, o va unge cu lubrifiant şi va introduce două degete în vagin. Concomitent, va apăsa mâna liberă pe abdomen. Examenul nu este dureros, ci poate provoca doar o stare de disconfort.

Testul Papanicolau se face anual

Depistarea cancerului de col uterin (cervix) şi infecţiilor bacteriene se poate face doar cu testul Babeş-Papanicolau (frotiul Papanicolau). Acesta constă în recoltarea unor celule de la nivelul cervixului, cu ajutorul unor lamele foarte subţiri din lemn.

Imediat ce au fost recoltate, celulele trebuie întinse pe nişte lamele speciale de sticlă, deoarece există pericolul ca, în contact cu aerul, să se usuce şi să compromită rezultatele. Recoltarea se face în a 14-a zi a ciclului menstrual şi se interzice contactul sexual cu 48 de ore înainte de realizarea testului, evitarea duşurilor vaginale şi folosirea tampoanelor sau ovulelor.

Examinarea colului nu pune sarcina în pericol

Femeile însărcinate pot face testul Papanicolau fără niciun fel de riscuri asupra sarcinii. Recoltarea celulelor de la nivelul colului uterin se realizează tot după procedura standard. În urma examenului, pot fi depistate leziuni în stadiu incipient care, pe fondul schimbărilor hormonale din timpul sarcinii, pot avea o evoluţie accelerată.

Specialistul nostru

Dr. Alexandra Crişanmedic primar obstetrică-ginecologie Spitalul Filantropia

Testul Babeş-Papanicolau trebuie făcut după trei ani de la debutul vieţii sexuale sau anual, după împlinirea vârstei de 21 de ani. Dacă trei ani consecutiv acesta este negativ, va trebui refăcut la vârsta de 30 de ani, apoi anual sau la recomandarea ginecologului. Însă prezenţa unui test pozitiv HPV face ca vizitele la ginecolog să aibă loc la un interval de şase luni.

Cu fiecare partener sexual nou, riscul de a contracta HPV creşte cu 15 la sută. În timpul consultaţiei, medicul examinează uterul, vaginul, ovarele, trompele şi colul uterin. Golirea vezicii urinare înainte de examenul genital poate reduce disconfortul. Tot cu ocazia examenului genital anual, se pot face teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, pentru identificarea problemelor menstruale sau de contracepţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite