Ce avantaje conferă chirurgia robotică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce avantaje conferă chirurgia robotică
Ce avantaje conferă chirurgia robotică

De la o simplă apendicită la intervenţiile complexe de extirpare a tumorilor, roboţii chirurgicali pot efectua o varietate de operaţii cu mai puţine efecte adverse.

Intervenţiile în zona uro-genitală reprezintă una dintre cele mai utilizate aplicaţii ale chirurgiei robotice, mai ales în cazul bărbaţilor. Spre exemplu, în SUA, peste 70 la sută din operaţiile la nivelul prostatei, inclusiv cele pentru adenomul de prostată, sunt efectuate cu ajutorul braţelor robotice.

Asta pentru că, potrivit specialiştilor, riscul ca bărbatul să devină impotent după operaţie este de numai 2,5 - 4 la sută, faţă de operaţiile clasice, care presupun un risc de impotenţă de aproape 20 la sută. Diferenţa este dată de faptul că braţele roboţilor nu prezintă tremurul specific mâinii umane.

Şi în cazul femeilor, intervenţiile cu roboţi sunt de preferat în zona genitală, tot datorită preciziei, dar şi datorită dimensiunilor reduse ale inciziilor necesare pentru introducerea braţelor de robot. Prin urmare, recuperarea durează mai puţin, iar cicatricele sunt minore.

Bypass minim invaziv

Şi în cazul anumitor operaţii complexe, cum sunt cele pe cord, sunt indicate operaţiile cu roboţi, atât pentru minimizarea inciziei, nemaifiind necesară deschiderea sternului, cât şi pentru o mai bună vizualizare a ţesuturilor interne ale pacientului, datorită tehnologiei 3D.

Bypass-ul este una dintre indicaţiile chirurgiei robotice şi pentru că o astfel de tehnică nu impune oprirea inimii pacientului, iar timpul de recuperare după intervenţie este de doar trei-patru zile.

Şi medicul, şi pacientul au beneficii

Indiferent de zona unde este efectuată operaţia asistată robotic şi de amploarea ei, beneficiile pentru pacient sunt clare: incizii de mici dimensiuni, în număr de trei pentru două braţe dotate cu instrumente medicale şi una pentru camera video, risc minim de sângerare în timpul operaţiei şi de infecţii postoperatorii, recuperare rapidă şi dureri reduse.

Însă şi medicul beneficiază de o serie de avantaje de pe urma chirurgiei robotice. El are o imagine mai clară a ţesuturilor interne ale pacientului şi are o poziţie confortabilă în timpul operaţiei, pentru că stă pe scaun într-o cabină în care nu face altceva decât să atingă o serie de senzori ce ghidează braţele robotice. În plus, prin această tehnică este eliminat tremurul natural al mâinilor chirurgului.

Acţionează ţintit asupra tumorilor

În sfera abdominală aproape orice intervenţie clasică poate fi efectuată şi cu ajutorul roboţilor, de la extirparea apendicelui, cele realizate în caz de hernii inghinale şi hiatale (alunecarea unei porţiuni a stomacului în zona toracică), la intervenţii la nivelul ficatului şi de extirpare a colecistului.

De asemenea, specialiştii indică intervenţiile cu braţe robotice şi pentru extirparea tumorilor benigne sau maligne din cavitatea abdominală, deoarece prezintă un risc minim de afectare a ţesuturilor din apropierea tumorilor. Însă chirurgia robotică nu este recomandată în cazul în care cancerul a depăşit stadiul II.

Specialistul nostru

Prof. dr. Irinel Popescu, Şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic Institutul Clinic Fundeni

Operaţia efectuată cel mai frecvent pe cale robotică şi care s-a dovedit superioară oricărui alt tip de abord (deci pentru care este de preferat tehnica robotică) este prostatectomia radicală în cazul cancerului de prostată. Nu există dovezi că rezultatele operaţiilor cu roboţi în cazul cancerului ar fi mai sigure, deşi, teoretic, reprezintă o traumă mai scăzută pentru bolnav, ceea ce înseamnă o depresie mai mică a imunităţii.

În România, costurile intervenţiilor pe cale robotică sunt suportate integral de Ministerul Sănătătii, printr-un program special de finanţare a tehnologiilor avansate. Nu există contraindicaţii ale intervenţiilor pe cale robotică, există doar o deosebită preocupare pentru selectarea cu grijă a indicaţiilor, din cauza costului ridicat (circa 8.000 de lei în România).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite