Ce asigurări de sănătate oferă celulele stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce asigurări de sănătate oferă celulele stem
Ce asigurări de sănătate oferă celulele stem

De la afecţiunile pielii la malformaţiile congenitale ale inimii, celulele stem din sângele placentar tratează peste 75 de afecţiuni grave, susţin specialiştii.

Au început să fie utilizate cu aproximativ 20 de ani în urmă şi, până în prezent, au fost descoperite o multitudine de avantaje ale păstrării celulelor stem din sângele placentar. 

Tratează mai multe forme de cancer

Leucemia acută şi cronică, limfomul Hodgkin şi non-Hodgkin (mai multe forme de cancer limfatic) şi malformaţiile cardiace sunt doar o parte dintre afecţiunile ce pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem recoltate din sângele placentar.

Studiile realizate în domeniu au scos la iveală că aceste celule ar putea fi utilizate şi în cazul afectării coloanei vertebrale, în cazul unor afecţiuni grave ale vaselor de sânge şi ale inimii, în cazul cancerului mamar, bolii Parkinson şi în maladia Alzheimer. Şi talasemia ar putea fi tratată cu ajutorul acestui tip de celule stem.

Se recoltează foarte uşor

Cordonul ombilical al nou-născutului este singura sursă de celule stem din care acestea se pot colecta prin metode non-invazive.

Mai precis, în momentul în care copilul vine pe lume, în cordonul ombilical şi în placentă rămâne o cantitate considerabilă de sânge bogat în celule stem. Recoltarea acestora constă de fapt în colectarea sângelui din cordonul ombilical, fără a pune în pericol siguranţa mamei sau pe cea a bebeluşului.

Avantaje faţă de celulele din măduvă

Celulele stem din sângele placentar pot fi utilizate chiar în cazul donatorului, dar pot fi folosite şi de alte persoane care
au nevoie de un transplant de astfel de celule.

De fapt, celulele din sângele placentar sunt mai avantajoase decât celulele stem din alte surse, deoarece pot fi folosite şi în cazul unei compatibilităţi reduse între donator şi cel care primeşte transplantul.

image

Specialistul nostru
Dr. Marius Calomfirescu


Director general BIOGENIS
www.biogenis.ro


image

După semnarea unui contract şi după primirea kitului de recoltare, la naştere este obligatoriu ca părinţii să meargă la spital cu respectivul kit şi să îl înmâneze medicului. Kitul conţine toate elementele necesare operaţiunii, fără a fi nevoie ca medicul să folosească ustensile din spital (pungă de recoltare, seringă, mănuşi, mască, câmp steril, spray dezinfectant etc.).

Procedura în sine se realizează după ce cordonul ombilical a fost tăiat, iar copilul este preluat de neonatolog. Imediat după recoltare, părinţii trebuie să anunţe banca de celule stem la un număr non-stop, iar un curier vine să preia proba în aproximativ patru ore. Aceasta este trimisă imediat cu avionul la laboratorul din Polonia, unde este supusă unor analize specifice şi criogenată la o temperatură în jurul valorii de  -197 grade Celsius.

Siguranţă

Recoltarea celulelor stem din sângele placentar este singura metodă de colectare noninvazivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite