Ce boli se agravează pe căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce boli se agravează pe căldură
Ce boli se agravează pe căldură

Temperaturile ridicate specifice sezonului cald pot crea neplăceri mai ales copiilor, bătrânilor şi persoanelor cu afecţiuni cronice.

Creşterea temperaturii corpului şi pierderea abundentă de apă din organism, determinate de căldura excesivă, produc o serie de dezechilibre.

Din această cauză, vara sunt mai frecvente oboseala, durerile de cap, crampele musculare, stările de ameţeală şi de leşin.

Cardiacii, cei mai afectaţi

image

La temperaturi ridicate, se dilată vasele capilare, iar viteza sângelui este mai mare, drept pentru care presiunea asupra inimii creşte.

Această suprasolicitare a inimii este resimţită cel mai acut de către persoanele cu afecţiuni cardiovasculare. Consumul de fructe şi de legume poate asigura necesarul de potasiu, mineral implicat în buna funcţionare a inimii. Persoanele cu deficit de vitamine pot lua suplimente cu antioxidanţi, care protejează inima. 

Diabeticii trebuie să îşi protejeze vederea

Vara, persoanele suferind de diabet zaharat trebuie să îşi urmeze cu mare stricteţe tratamentul obişnuit şi dieta prescrisă.

Dacă bolnavul nu consumă suficiente lichide, poate surveni repede deshidratarea. De asemenea, cei cu diabet au nevoie acum şi de protecţia ochilor, pentru a preveni retinopatia diabetică, ce poate duce la pierderea vederii.

Sunt accentuate şi uneleafecţiuni neurologice

Căldura poate agrava unele simptome ale sclerozei multiple, precum slăbiciunea musculară. Scleroza multiplă este o afecţiune neurologică, care afectează creierul şi măduva spinării.

Este favorizată apariţia varicelor

image

Şi persoanele cu varice sunt afectate de căldură, boala fiind agravată din cauza dilataţiei venelor. De asemenea, sunt resimţite mai acut simptomele acestei afecţiuni, printre care se numără senzaţia de arsură la nivelul picioarelor şi de gambe grele.

Soarele, neindicat celor cu lupus eritematos

Temperaturile ridicate favorizează şi înrăutăţirea simptomelor date de lupusul eritematos, o boală autoimună, manifestată prin hipersensibilitate la lumina solară. Astfel, cei mai mulţi dintre pacienţi acuză apariţia unor leziuni cutanate în urma expunerii prelungite la soare. 

image

Specialistul nostru


Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie

Vara, din cauza temperaturii crescute, se produce o vasodilataţie periferică, în cazul varicelor ducând la accentuarea stazei venoase (stagnarea sângelui în vene).

Căldura poate favoriza şi apariţia unor variaţii ale nivelului glicemiei la persoanele cu diabet. Este recomandat ca persoanele cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, cardiopatie, probleme de circulaţie venoasă) şi cele cu diabet să evite deplasarea în zilele caniculare şi să se hidrateze corespunzător.

Persoanele cu hipotensiune pot prezenta stări de ameţeală şi de leşin. De asemenea, spasmofilia poate fi agravată de căldură.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite