Procurorul şef al DIICOT: O parte dintre cei reţinuţi pentru furtul de la Ciorogarla, cercetaţi pentru omor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Preda (centru), suspect în furtul armelor de la Ciorogârla
Adrian Preda (centru), suspect în furtul armelor de la Ciorogârla

Eugen Preda, liderul clanului „Preda“, a fost ridicat ieri de poliţişti, fiind acuzat că ar fi implicat în cel mai mare furt de arme din România. După 11 luni de la misterioasa dispariţie a 62 de arme de la o unitate militară din Ciorogârla, anchetatorii au găsit 47 dintre acestea.

UPDATE Tribunalul Bucureşti a decis, luni seară, să emită mandate de arestare doar pentru 14 dintre cele 15 persoane reţinute de DIICOT în dosarul de trafic de droguri şi al armelor furate de la Ciorgârla, Adrian Preda fiind lăsat liber, însă hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs.

UPDATE Operaţiunea „Ciorogârla” a fost coordonată de clanul Preda

UPDATE: Porcurorul-şef DIICOT Codruţ Olaru a declarat că printre cei arestaţi sunt persoane acuzate de trafic de droguri care urmau să transporte narcotice către Olanda.

"Grupul infracţional pregătea un nou transport de heroină, probabil către Olanda", a declarat Codruţ Olaru.

Doi dintre cei 15  propuşi pentru arestare preventivă pentru 29 de zile sunt cercetaţi şi pentru cazuri de omor cu autor neidentificat.

UPDATE: Armele găsite sunt în stare de funcţionare şi nu au fost folosite

"Armele găsite sunt în stare de funcţionare. Scopul furtului urmează a fi stabilit în cursul anchetei, dar nu excludem posibilitatea comercializării acestora. În urma anchetei rezultă că armele nu au fost folosite", a declarat şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

Procurorul-şef al DIICOT, Codruţ Olaru, a declarat, luni, că au fost recuperate 35 de arme furate de la Ciorogârla, în urma anchetei în acest caz, mai fiind confiscate trei arme care provin din cu totul altă modalitate de procurare.

Ancheta DIICOT a durat patru luni, a spus Olaru.

Cinci poliţişti din DIICOT au fost răsplătiţi pentru modalitatea de desfăşurare a anchetei, doi dintre ei fiind promovaţi.

Costurile anchetei criminalistice pentru depistarea hoţilor care au operat la Ciorogârla se ridică la 50.000 de euro, a anunţat şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

UPDATE: Cei 15 reţinuţi sunt prezentaţi magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă

UPDATE: 15 persoane reţinute pentru 24 de ore pentru furtul de arme de la Ciorogârla

Audierile privind furtul de arme de la Ciorogârla s-au desfăşurat până târziu în noapte. Mai multe detalii privind operaţiunea derulată de DIICOT şi de poliţie vor fi făcute publice în cazul unei conferinţe de presă care va avea loc astăzi la ora 11.30.

15 persoane, printre care şi doi membri ai unei grupări interlope - Eugen şi Adrian Preda - au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore, fiind acuzaţi de trafic de droguri şi trafic de arme. Cei doi susţin că sunt nevinovaţi.

În cursul zilei de duminică, la Parchetul General au fost aduşi zeci de suspecţi în acest caz. Tot pentru 24 de ore a fost reţinut şi Sandu Chiriţă, învinuit pentru complicitate la furt, complicitate la deţinere de arme şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Bărbatul mai are întocmit un dosar penal, pentru tâlhărie.

De asemenea, în faţa magistraţilor de la Parchetul General au fost aduşi şi proprietarii depozit de lemne din Ilfov unde s-au descoperit 27 dintre cele 62 de arme furate de la Ciorogârla, fraţii Liviu şi Alexandru Iordan. Ca şi ceilalţi, aceştia îşi susţin nevinovăţia.

Şapte persoane au fost arestate în februarie, iar o lună mai târziu 11 militari erau trimişi în judecată pentru furt, călcare de consemn şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Citiţi şi:

S-au găsit armele furate de la Ciorogârla

Ultimul loc de depozitare a armelor de foc: vestiarul unei echipe din NBA

La 23 decembrie, Curtea Militară de Apel a revocat mandatele de arestare a celor şapte militari acuzaţi în această cauză, iar ieri, la 11 luni de la furtul de armament, anchetatorii au descins în 45 de locaţii din Bucureşti şi din judeţul Ilfov - recuperând 47 de arme dintre cele 62 dispărute în noaptea de 28 spre 29 ianuarie 2009 de la UM 01916 din Ciorogârla. Peste 40 de persoane au fost ridicate şi duse la audieri la DIICOT Bucureşti.

La operaţiunea de recuperare a armelor au fost folosite şi două elicoptere ale Ministerului de Interne, dotate cu dispozitive care reperează căldura emisă de corpul uman şi pot identifica persoane de la mare distanţă. Două dintre persoanele vizate în cazul furtului de armament au reuşit să fugă, însă au fost prinse în doar câteva ore în gara din Sinaia.

Fraţii Preda, luaţi pe sus

În timp ce procurori şi poliţişti descindeau în Dragomireşti Deal, la DIICOT era adus Eugen Preda, liderul clanului „Preda" - cel care în luna februarie 2009 a fost implicat în scandalul de la Mall Plaza din Capitală.

După câteva ore, a fost adus la audieri şi fratele lui Eugen, Adrian Preda - în prezent cercetat pentru tentativă de omor, după ce, alături de trei prieteni, a atacat cu săbii şi cuţite, în iulie 2008, o altă bandă, într-o cafenea din Plaza România, şi l-a tăiat la gât pe un adversar.

De altfel, procurorii au percheziţionat ieri şi locuinţele din Bucureşti ale celor doi, dar şi un bar din Dragomireşti Deal care aparţine clanului Preda. Cei doi au declarat că sunt nevinovaţi şi că totul este o înscenare.

Fraţii Preda au fost monitorizaţi mai multe luni, iar din interceptările telefonice, procurorii şi-au dat seama că Eugen şi Adrian Preda nu sunt străini de cel mai mare jaf cu care s-a confruntat Armata Română.

Sportivi aduşi cu mascaţi la Parchet

Ieri au mai fost aduşi la audieri schiorul alpin Dan Stinghe, fost component al lotului naţional de biatlon, şi mai mulţi membri ai clanului Ţâru, printre care Sandu Chiriţă, dar şi Alin Viorel Câcă - fost coleg de club la K1cu Eugen Preda.

Procurorii au emis ieri ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pentru Sandu Chiriţă, care a fost învinuit de complicitate la furt calificat, deţinere ilegală de arme şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Arme de război, droguri şi interlopi

Procurorii au dat de urma armelor de la Ciorogârla după ce pe „piaţa neagră" au apărut mai multe cereri de vânzare a unor arme de război. Serviciile secrete au monitorizat mai multe luni telefoanele acestora.

De altfel, mai mulţi interlopi dintre cei ale căror locuinţe au fost percheziţionate ieri erau monitorizaţi într-un dosar, aflat pe rolul DIICOT, privind traficul internaţional de droguri. Astfel, interceptările telefonice sunt folosite atât în dosarul furtului de armament, cât şi în cel de trafic de droguri.

„Luptătorii", specialişti în fapte cu violenţă

Fostul agent de poliţie Eugen Preda, în prezent luptător de K1, a intrat în atenţia publicului în anul 2008, când mai mulţi membri ai grupării pe care o conducea „Luptătorii" au fost cercetaţi pentru infracţiuni cu violenţă, ultraj, uz de arme albe şi tentativă de omor.

Gruparea pe care o cordona, formată din sportivi, „făcea legea" în sectorul 6 al Capitalei, unde domiciliau, şi au intrat frecvent în conflict cu firmele de pază şi securitate.

Demiteri în MApN

Scandalul dispariţiei armelor a produs un adevărat cutremur în Ministerul Apărării, la sfârşitul lunii ianuarie 2009.

Ministrul Apărării de la acea vreme a dispus revocarea din funcţie a 17 şefi din Armată, printre care şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Constantin Croitoru, şeful Direcţiei Contrainformaţii din cadrul SMG, Ion Ungureanu, şi şeful Poliţiei Militare din SMG colonelul Marcu Pleşanu. Valoarea armelor şi a celorlalte obiecte sustrase se ridică la aproximativ 35.000 de lei.

Scandal

Eugen Preda şi alţi patru prieteni au fost reţinuţi de procurori şi în februarie 2009, după un conflict violent cu agenţii firmei de pază BGS, în Mall Plaza România.

Implicaţi în traficul de droguri

În locuinţa lui Laurenţiu Dinu, situată în Dragomireşti Deal, anchetatorii au găsit două kilograme de heroină Foto: M. VILĂU

No title

Unul dintre suspecţii în cazul Ciorogârla, Laurenţiu Dinu, este capul unei reţele de traficanţi de droguri, potrivit unor surse judiciare.

În locuinţa acestuia din Dragomireşti Deal, devenită punctul de atracţie al localităţii în urma percheziţiei de ieri-dimineaţă, anchetatorii au descoperit aproximativ două kilograme de heroină, precum şi trei autoturisme de lux, un Mercedes şi două BMW-uri, despre care există informaţii că ar fi fost furate.

Laurenţiu Dinu este cunoscut de vecinii săi ca şofer de TIR care pleca des peste hotare, mai ales în Germania.

„Îl ştiu de mic, am copilărit împreună, am mers pe TIR amândoi, dar habar nu aveam că se ocupă cu aşa ceva. Sunt şocat. Nu cred, totuşi, că era prieten cu fraţii Preda, nu l-am auzit niciodată vorbind de ei", a povestit Marinică Celu, unul dintre vecinii lui Laurenţiu Dinu.

Potrivit aceloraşi surse, Dinu era filat de mai multe săptămâni în cadrul unei operaţiuni care urmărea desfiinţarea unei grupări internaţionale de traficanţi de stupefiante, însă în baza informaţiilor strânse la dosar, procurorii DIICOT au ajuns la concluzia că a fost implicat şi în furtul armelor de la Ciorogârla.

Pe lângă cele două kilograme de heroină, procurorii au mai ridicat din locuinţa lui Dinu mai multe pungi cu probe. Atât Laurenţiu Dinu, cât şi fiul său în vârstă de 19 ani, student la Agronomie, au fost duşi la sediul Parchetului General pentru a fi audiaţi. ; Adrian David

Prinşi în gara din Sinaia

Liviu Iordan

No title

Fraţii Liviu (27 de ani) şi Alexandru Iordan (29 de ani), proprietarii depozitului de lemne din localitatea Chiajna (Ilfov), unde s-au găsit cele mai multe arme, au fost prinşi ieri în gara din Sinaia după o urmărire ca-n filme.

Cei doi fraţi au fost identificaţi la o pensiune din Poiana Ţapului, unde au petrecut Crăciunul şi intenţionau să continue petrecerea şi de Anul Nou.

Când şi-au dat seama că sunt monitorizaţi de poliţişti, ei au reuşit să fugă din pensiune cu o maşină. După o scurtă urmărire au abandonat autoturismul şi au continuat cursa pe jos până la gara din Sinaia.

Alexandru Iordan

No title

După ce televiziunile au difuzat pozele cu ei, un cetăţean i-a recunoscut aşteptând trenul pe peronul gării şi a sunat la numărul 112. Cei doi fraţi au fost prinşi de poliţişti şi aseară au fost aduşi în Bucureşti pentru a  fi audiaţi de către procurorii DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, cei doi administrau şi o firmă de transport de marfă şi aveau mai multe TIR-uri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite