Cazul Apalina, în atenţia parlamentarilor europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarele Moach Victoria şi Levay Katalin prezente ieri în cartierul reghinean Apalina au tras concluzia, înainte ca anchetele administrative ale Procuraturii şi Parchetului din Mureş

Europarlamentarele Moach Victoria şi Levay Katalin prezente ieri în cartierul reghinean Apalina au tras concluzia, înainte ca anchetele administrative ale Procuraturii şi Parchetului din Mureş să se finalizeze, că la data de 7 septembrie au avut loc represalii colective împotriva populaţiei rrome din zonă.
Asta cu toate că primarul Reghinului, Naghi Andraş, le-a atras atenţia că demersul lor riscă să fie unul subiectiv fără consultarea celorlalte părţi implicate în conflict, respectiv poliţia şi DIAZ. Drept care, cele două europarlamentare din Ungaria şi-au mai îndulcit tonul şi au declarat că până la urmă vor demara discuţii şi cu autorităţile menţionate. "Le-am spus doamnelor să nu se facă confuzie între evenimentele din teren şi cele din Reghin. Nu e vorba de un conflict interetnic, cum iniţial se pare că au înţeles, ci unul de natură minoritară - există aici ţigani unguri şi ţigani români", a declarat primarul Naghi Andraş, supărat că nu a fost anunţat oficial de prezenţa celor două europarlamentare ungare. În ce-o priveşte pe Levay Katalin, directorul Forumului European pentru Rromi din Parlamentul European, aceasta a declarat că va face o informare către comisarul Ollie Rehn în care va prezenta situaţia constatată la faţa locului. "Esenţial e că au fost oameni împuşcaţi şi că drepturile omului au fost încălcate, asta cu trei luni înainte de aderarea României la Uniunea Europeană", a spus Levay Katalin. Menţionăm că în urma conflictului din data de 7 septembrie, care i-a avut ca protagonişti pe rromii din cartierul Apalina din Reghin şi trupele DIAZ, au rezultat 17 răniţi, din care doi poliţişti, şi avarierea a două automobile din dotarea poliţiei. Forţele de ordine au fost întâmpinate cu furci, bâte şi topoare, iar luptătorii DIAZ au tras mai multe focuri de avertisment folosind muniţie cu gloanţe de cauciuc şi gaze iritant lacrimogene. Conflictul a izbucnit în momentul în care poliţia a înmânat citaţii la doi rromi cunoscuţi cu antecedente penale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite