Cazinourile vor ieşi din scările de bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou proiect de lege prevede restricţii privind amplasarea sălilor de jocuri de noroc. Numărul mare de imobile rămase goale ar putea declanşa o nouă reducere a chiriilor pentru spaţiile comerciale pe piaţa imobiliară .

Noile condiţii impuse prin proiectul de lege pentru organizarea de jocuri de noroc va reduce drastic numărul cazinourilor şi al sălilor de jocuri. De alfel, chiar în motivaţia pentru elaborarea acestui act normativ se specifică: „limitarea numărului de licenţe se va face în mod natural, pe criterii pur economice având ca urmare o concentrare a activităţii prin reducerea numărului de săli de joc“.

Pe lângă majorarea de patru ori a taxelor de autorizare şi de funcţionare, pentru prima dată se introduc şi restricţii privind amplasarea sălilor de joc în oraşe. Astfel, acestea nu-şi vor mai putea desfăşura activitatea în spaţii „situate în zone cu circulaţie intensă (în pasaje pietonale sau staţii ale mijloacelor de transport în comun)“.

Cu toate că formularea este ambiguă, un număr destul de mare de afaceri de acest tip ar trebui să fie defiinţate pe baza acestor criterii. Şi asta mai ales dacă ţinem cont de numeroase cazinouri aflate în proximitatea noilor spaţii interzise.

Clienţii cazinourilor s-au înjumătăţit

În plus, în baruri şi în cluburi maşinile de joc trebuie să fie amplasate în spaţii complet separate faţă de cele unde se desfăşoară activitatea de bază. În aceste condiţii, Guvernul estimează o diminuare cu aproximativ 30% a sălilor de jocuri de noroc, însă reprezentanţii companiilor de profil susţin că noile reglementări vor provoca o scădere mult mai drastică.

Deja de la începutul anului au fost închise aproape 10% din sălile de jocuri, dintr-un total de 3.000 de astfel de unităţi, la nivel naţional.

Motivul îl reprezintă reducerea semnificativă a numărului celor împătimiţi de jocuri comparativ cu toamna trecută, Asociaţia Organizatorilor de Cazinouri din România estimând o înjumătăţire. Cei mai mulţi dintre vizitatorii cazinourilor româneşti proveneau din Israel, Grecia şi din Turcia, ţări puternic afectate de criza economică.

Organizatorii de jocuri de noroc erau unii dintre cei mai buni clienţi ai agenţiilor imobiliare pentru închirirea de spaţii cu vad comercial foarte bun. Dispariţia acestora ar provoca o inflaţie a ofertelor de spaţii comerciale pe piaţa imobiliară, care deja a scăzut aproape la jumătate.

Inflaţie de oferte de spaţii

„Chiriile au ajuns în martie la 40–60 de euro pe metru pătrat, comparativ cu 60 - 80 de euro în ianuarie 2009“, a declarat Ana Maria Ioniţă, consultant imobliar RE/MAX Bastion. Nivelul este cel corespunzător anului 2003, subliniază consultantul imobiliar, referindu-se la spaţiile ultracentrale. „În prezent este supraofertă la capitolul spaţii comerciale“ este de părere şi analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

Siberia, noul Las Vegas

De la 1 iulie 2009, cazinourile ruseşti nu vor mai putea funcţiona decât în patru regiuni îndepărtate: regiunea Altai în Siberia,  Teritoriul Primorie din Extremul Orient, enclava Kaliningrad şi sudul Rusiei, zone slab dezvoltate, dar ce pot beneficia de investiţii masive, după modelul Las Vegas.

Înainte de promulgarea legii, doar în Moscova erau 2.800 de sali de jocuri de noroc, din care 1.100 de cazinouri. Celor 32 de cazinouri şi 512 de săli care încă mai funcţionează le-au fost transmise adrese prin care sunt informate că din iulie trebuie să-şi înceteze activitatea. În locul cazinourilor s-au deschis deja cluburi, restaurante, galerii de artă şi clinici medicale.

Iar Ucraina a decis scoaterea temporară în afara legii a jocurilor de noroc, după un incident într-un cazinou soldat cu nouă morţi şi 11 răniţi grav. În prezent, se lucrează la un proiect de lege asemănător celui rusesc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite