Cazarma adormită, destituiri de la vlădică la opincă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiciile anchetatorilor arată că furtul de armament de la Ciorogârla a fost o operaţiune pusă la cale de profesionişti. Ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, a destituit ieri 17 militari, de la şeful Forţelor Aeriene, generalul Constantin Croitoru, până la caporalii care asigurau paza.

Ministrul Apărării a refuzat ieri să spună câte arme s-au furat, precizând doar că e vorba de pistoale, pistoale-mitralieră, o puşcă-mitralieră, câteva baionete şi câteva binocluri. În acelaşi depozit exista şi muniţie, dar niciun fel de muniţie nu a dispărut, astfel că “e puţin probabil ca aceste arme să fie şi folosite”, a declarat Stănişoară. El a mai menţionat că furtul i-a fost raportat miercuri la prânz. 

Armată de profesionişti amatori

Pe lângă ancheta penală, Stănişoară a dispus formarea unei comisii de anchetă internă, care a constatat nereguli în executarea serviciului de zi pe unitate a serviciului de pază, precum şi o lipsă de fermitate în exercitarea actului de comandă şi control de către cei care aveau atribuţii în acest sens.

Ministrul Apărării a mai anunţat că, în urma incidentului grav de la Ciorogârla, a verificat şi situaţia sistemelor de securitate ale bazelor militare:  “Programul de realizare a sistemelor integrate de securitate există pe hârtie de anul trecut, dar nu a fost încă implementat. Am dispus demararea imediată a procedurilor de achiziţie şi identificarea surselor de finanţare”.

Rugat să comenteze pentru „Adevărul” incidentul de la Ciorogârla, generalul (r ) Eugen Bădălan, fost şef al Statului Major General între anii 2004 – 2006, a declarat: “Nu s-a reuşit nici până acum să se monteze sisteme de supraveghere  la aproape niciunul dintre obiectivele strategice. Pe de altă parte, Armata se confruntă cu o lipsă a resursei umane.

Există probleme şi în executarea actului de comandă, de la şeful SMG până la ultimul soldat. Sunt mulţi care ar trebui să-şi dea o demisie de onoare pentru faptul că s-a ajuns la evenimente de asemenea gravitate în Armată”, susţine Bădălan.

Operaţiune pregătită minuţios

După ce, joi, au audiat şase persoane în cazul furtului de armament, ieri, procurorii militari au mai audiat opt ofiţeri, printre care şi comandantul UM 01916 de la Ciorogârla. Faptul că acest jaf a fost conceput de nişte profesionişti reiese din modul în care s-a acţionat.

În primul rând, a atras atenţia faptul că hoţii au preferat să opereze pe timp de ploaie, astfel încât câinii de urmărire să nu poată fi folosiţi. Un alt indiciu al unei operaţiuni profesioniste este modalitatea de transport al armamentului sustras: un vehicul de mare tonaj. 

Prin folosirea unui camion poate fi explicată şi complicitatea din interior, dat fiind faptul că este greu de crezut că un astfel de vehicul nu ar fi putut fi auzit sau văzut de personalul militar.  De altfel, ieri, cei opt militari, printre care şi comandantul unităţii 01916, colonelul Cătălin Berheci,  au fost supuşi testului poligraf.

Lista decapitărilor

Gen. Constantin Croitoru, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene (SMFA)
Gen. Ion Ungureanu, şeful Contrainformaţiilor din MApN
Gen. Costel Tătaru, şeful Resurselor la Forţele Aeriene
Gen. Haralambie Oprea, comandant Brigada 1 Rachete
Col. Marcu Pleşanu, şef Serviciu Poliţie Militară,  Statul Major General
Col. Constantin Pupăză, şef Secţie Pază şi Securitate
Col. Marian Cocioartă, şef Stat Major Brigada 1 Rachete
Col. Ştefan Dumitrescu, şef Operaţii Brigada 1 Rachete
Lt. col. Maricel Popa, şeful Contrainformaţiilor din SMFA
Mr. George Uţă, ofiţer contra­informaţii Brigada 1 Rachete
Col. Cătălin Berheci, comandant Batalion Tehnic
Mr. Lucian Popa, şef de stat-major Batalion Tehnic
Mr. Ionel Cocoşatu, ofiţer cu Operaţii, Batalion Tehnic
Plt. Alexandru Dinu, şef pluton poliţie militară
Sg. Marius Tudorache, comandant pază UM 01916
Cap. Cristian Radu, pază
Cap. Nicolae Niţă, pază

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite