Medvedev: "Rusia are nevoie să fie modernizată total. Cauzele nu trebuie căutate în afară"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a cerut joi, în discursul său anual către naţiune, rostit în faţa celor două camere reunite ale parlamentului rus, Adunarea Federală de la Kremlin, modernizarea totală a ţării:

Despre megaîntreprinderile de stat: "În ceea ce priveşte corporaţiile de stat, consider această formă de întreprindere, în condiţiile actuale, fără perspectivă. Aceste structuri de stat trebuie să fie lichidate la sfârşitul activităţii lor, iar acelea care lucrează în sfera comercială, concurenţială, trebuie să fie cu timpul transformate în societăţi pe acţiuni, controlate de stat. Mai târziu, ele vor rămâne fie în sectorul de stat, acolo unde sunt necesare, fie vor fi transferate unor investitori privaţi".

Citiţi şi:


Marile întreprinderi de stat au apărut în Rusia mai ales în timpul predecesorului său Vladimir Putin, în sectoare precum cel al armamentului (Rosoboronexport), al nanotehnologiilor (Rosnanoteh) sau al energiei atomice (Rosatom)

Despre modernizare: "În secolul al XXI-lea, ţara noastră are nevoie de o modernizare totală şi aceasta va fi prima noastră experienţă de modernizare bazată pe valori şi instituţii ale democraţiei. Economia primitivă trebuie să fie înlocuită cu o economie inteligentă care să producă noi tehnologii utile oamenilor. Întreprinderile ruse sunt obişnuite să vândă ceea ce se fabrică în alte ţări, în timp ce competivitatea produselor noastre este slabă.

Prestigiul patriei şi bunăstarea naţională nu pot la nesfârşit să se sprijine pe realizările trecutului. Uzinele de petrol şi gaz, infrastructura industrială şi armele nucleare datând din perioada sovietică vor permite ţării noastre să se menţină, dar se învechesc foarte repede"


Despre criza financiară: "Necesitatea unor schimbări a devenit evidentă în ultimele luni. Criza financiară globală i-a lovit pe toţi, dar în Rusia scăderea economică s-a dovedit a fi mai gravă decât în majoritatea ţărilor. Este necesar ca Rusia să aibă un statut de putere mondială pe o bază nouă principială. Cauzele acestei situaţii nu trebuie căutate în afară", făcând totodată apel la instaurarea unei societăţi "inteligente şi responsabile", în locul uneia "anarhice, în care liderii gândesc şi decid pentru toţi.

"În secolul XXI, Rusia are nevoie să fie modernizată în întregime. Va fi o experienţă, o premieră în istoria ţării noastre, conform valorilor şi instituţiilor democratice. În locul unei economii bazate pe materii prime, vom crea o economie care să producă noi tehnologii, utile oamenilor", a mai zis Medvedev.


  • La discursul preşedintelui Rusiei au fost invitaţi, pe lângă deputaţi şi senatori, membri ai guvernului, preşedinţi de tribunale, reprezentanţi ai Procuraturii Generale, lideri ai principalelor confesiuni din Rusia. Au fost acreditaţi peste 380 de jurnalişti ruşi şi străini.


Medvedev a făcut cunoscut conţinutul discursului său înt-un articol publicat în urmă cu două luni pe site-ul informaţional gazeta.ru şi intitulat "Rusia, înainte!". În acel articol, preşedintele Medvedev sublinia problemele majore cu care se confruntă în prezent Rusia, menţionând între acestea "economia ineficientă, sfera socială cvasisovietică, democraţia neconsolidată, tendinţele demografice negative, situaţia instabilă din Caucaz".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite