Caută dreptate în numele fiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr implicat într-un accident de maşină a fost declarat teafăr de medicii de la „Spiridon“, dar a murit la scurt timp după diagnostic. Soţii Goia cer în instanţă pedepsirea unui doctor de la spitalul ieşean, pe care îl consideră responsabil de moartea unicului fiu.

Băcăuanii Mitrea şi Maria Goia sunt convinşi că fiul lor, Mihai, ar trăi şi acum dacă medicul Anca Haisan l-ar fi îngrijit corespunzător. La începutul anului trecut, Mihai Goia (27 de ani) a fost implicat într-un accident rutier.

Tânărul se afla pe locul de lângă şofer şi purta centura de siguranţă, dar a avut de suferit în urma impactului violent. Părinţii spun că fiul lor a mers pe propriile picioare la spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi pentru a fi evaluat.

„I-au făcut analize şi a ieşit un nivel al leucocitelor foarte mare. După două ore, i-au dat drumul acasă”, povesteşte Mitrea Goia. Potrivit părinţilor, medicii nu i-au găsit nimic în neregulă şi ar fi pus numărul mare de leucocite pe seama unei simple răceli.

Mihai nu se simţea însă deloc bine. Li s-a plâns medicilor că îl doare abdomenul în locul în care l-a apăsat centura de siguranţă. Starea lui s-a înrăutăţit curând. „Când a ajuns acasă, nu putea mânca, voma şi se simţea foarte rău”, îşi aminteşte Maria Goia. Mihai s-a internat din nou, peste trei zile, dar era deja prea târziu.

Două operaţii într-o săptămână

 „L-au operat, într-o singură săptămână, de două ori dar în final a murit”, adaugă mâhnit Mitrea Goia. Certificatul de deces consemnează că tânărul avea traumatism abdominal, ruptură de viscere şi insuficenţă cardio-respiratorie acută.

Părinţii tânărului cred că doctorii ar fi trebuit să îl supună pe fiul lor unor analize mai amănunţite, imediat după producerea accidentului şi să fie ţinut sub supraveghere medicală cel puţin 24 de ore.

„Nu este posibil ca un pacient venit la Urgenţe în urma unui accident rutier să fie trimis acasă după numai două ore. Băiatul nostru nu a semnat că vrea să plece din spital”, spune Maria Goia, mama băiatului. Părinţii au sesizat în vara anului trecut Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP), iar la începutul acestui an s-au adresat instanţei.

„Victima accidentului a fost corect şi complet evaluată“

image

Sesizată de părinţii lui Mihai, Comisia de monitorizare şi competenţă  profesională pentru cazurile de malpraxis din cadrul DSP Iaşi a stabilit că medicul şi spitalul nu poartă nicio vină.

„Victima accidentului rutier a fost corect şi complet evaluată, tratamentul aplicat a fost conform cu diagnosticele stabilite, în acest caz fiind vorba de o situaţie de nerespectarea de către pacient a indicaţiilor primite”, se specifică în hotărârea Comisiei.

Soţii Goia au atacat în instanţă acestă decizie, iar primul termen al procesului a fost fixat pe 13 aprilie. Medicul Anca Haisan (foto), cea vizată de acuzaţii, a refuzat să comenteze acest caz.

Reprezentanţii Spitalului „Sf. Spiridon” Iaşi susţin şi ei că aşteaptă o decizie finală în acest caz. „Nu este de competenţa noastră şi nu putem face comentarii. Urmează să se desfăşoare procesul”, a precizat Lucian Indrei, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite