Cătuşe pentru şpaga aviară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
17.000 de euro ar fi luat mită Victor Butean, director în cadrul Ministerului Transporturilor, pentru a-i facilita contracte lui Tonel Ursachi
17.000 de euro ar fi luat mită Victor Butean, director în cadrul Ministerului Transporturilor, pentru a-i facilita contracte lui Tonel Ursachi

Un fost director în Ministerul Transporturilor şi un om de afaceri ieşean au fost arestaţi pentru modul în care au fost folosite fondurile imense alocate combaterii gripei aviare. După aproape şase ani de la izbucnirea primului focar de gripă aviară în ţara noatră, DNA a propus arestarea a două din cele peste zece persoane cercetate în acest dosar.

Scandalul declanşat ca urmare a operaţiunilor de dezinsecţie desfăşurate de către Ministerul Transporturilor, în perioada 2005-2006, în contextual apariţiei gripei aviare în România, s-a lăsat cu arestări. Curtea de Apel Bucureşti a decis în noaptea de sâmbătă spre duminică arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Victor Butean, fost director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor, şi a lui Tonel Ursachi, patronul SC Lumi SRL Iaşi, firma de apartament căreia i s-au încredinţat operaţiunile de dezinsecţie în cazul apariţiei virusului H1N5. Pe lângă infracţiunile de spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional, DNA reţine şi fapte directe de corupţie: fostul director şi-a luat „tainul" de la omul de afaceri a cărui firmă a înghiţit peste şase milioane de euro pentru dezinfecţie.

Tonel Ursachi, patronul firmei care s-a ocupat de dezinfecţia aviarei

Tonel Ursachi, patronul firmei care s-a ocupat de dezinfecţia aviarei

Citiţi şi:

Găinile din Mehedinți, amenințate de „ciumă"

Isteria declanşată de apariţia gripei aviare în România a dus în anii 2005 şi 2006 la sacrificarea a zeci de mii de păsări, dar şi la luarea unor măsuri de protecţie, care în final s-au dovedit benefice doar la nivel de afacere.

Afacerea dezinfecţiei

Întrucât legea prevede ca în situaţii de urgenţă atribuirea contractelor să se facă direct, presupunându-se că organizarea unor licitaţii ar mânca prea mult timp, Ministerul Transporturilor a direcţionat, în 2005, fondurile imense alocate pentru combaterea gripei aviare unei firme de apartament din Iaşi, SC Lumi SRL, administrată de Ionel Ursachi. Transformată aproape în psihoză, gripa aviară a devenit în 2005 şi în 2006 paravan pentru operaţiuni financiare de anvergură. Astfel că, din fondurile statului, au ajuns sume imense, de ordinul a milioane de euro, în contul firmei patronată de Ursachi. La data respectivă, firma abilitată să facă dezinfecţia avea un singur angajat şi nu dispunea de niciun fel de utilaje. De altfel, activităţile stabilite prin contractele de dezinfecţie au fost efectuate de 12 firme subcontractante.

Fonduri cu dedicaţie

În „afacerea aviară", Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a avut rolul distribuitorului de fonduri cu dedicaţie. În perioada octombrie 2005 - martie 2006, serviciile de dezinfecţie au fost efectuate pe drumurile naţionale de SC Lumi SRL, în baza contractului nr. 3177/19.10.2005, pentru perioada octombrie-decembrie 2005. Pentru perioada ianuarie-martie 2006, SC Lumi SRL a prestat aceleaşi servicii fără a exista măcar un contract cu CNADNR. Aceste servicii s-au prestat la solicitarea Companiei Naţionale de Autostrăzi, selectarea făcându-se la recomandarea directorului general din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică, Sorina Hâncu (de asemenea, cercetată în acest dosar), şi a secretarului de stat din Ministerul Transporturilor - Constantin Dascălu, fără a fi respectate prevederile legale privind achiziţiile publie.Procurorii anticorupţie au probe că virusarea bugetului de stat în cazul gripei aviare s-a făcut contra „cost".

Şpagă pentru virusarea bugetului de stat

Societatea Lumi SRL avea sediul într-o gheretă

Societatea Lumi SRL avea sediul într-o gheretă

Astfel, în perioada octombrie 2005-martie 2006, Victor Butean, în calitatea de director pe care o deţinea în Ministerul Transporturilor, având atribuţii directe de control asupra operaţiunilor de dezinfecţie desfăşurate de către minister în unele puncte rutiere şi feroviare, a iniţiat constituirea unui grup infracţional, care a acţionat astfel încât firma Lumi SRL, aparţinând lui Tonel Ursachi, să obţină, în mod ilegal, contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie, în condiţiile în care respectiva societate comercială nu era aptă să efectueze asemenea activităţi. Cu toate că nu a ­prestat niciun fel de activităţi, societatea Lumi SRL a înregistrat un profit net de aproximativ şase milioane de euro.

În schimb, pentru a asigura protecţia şi a favoriza firma SC Lumi SRL, atât în obţinerea contractelor, dar mai ales pe perioada desfăşurării activităţilor contractate, Victor Butean ar fi primit de la Tonel Ursachi şpagă de aproximativ 17.000 de euro. Pentru a face pierdută urma mitei care ajunsese în contul său, Victor Butean ar fi făcut, susţin procurorii, mai multe manevre de spălare de bani.

Ursachi: „Sunt victima unui abuz al DNA!"

Vila lui Ursachi, beneficiarul unor contracte fabuloase cu statul

Vila lui Ursachi, beneficiarul unor contracte fabuloase cu statul

Omul de afaceri ieşean Tonel Ursachi susţine că a ajuns în această situaţie din cauza sumelor uriaşe pe care le are de recuperat de la stat, în speţă, de la Compania Naţională de Autostrăzi şi CN CFR. „Nu mi-au dat niciun ban, dar ­mi-au făcut dosare penale. Vor să facă dintr-o persoană cu doctorat un infractor. Este ilogic ce se întâmplă. Am de recuperat de la stat 24 de milioane de lei şi mi s-a constituit un prejudiciu neprobat de 20 de milioane de lei. Chiar şi în condiţiile în care acest prejudiciu ar exista, tot am mai mulţi bani de recuperat de la stat", a spus ieşeanul Tonel Ursachi.

Împreună cu avocatul său, Ionel Nechita, omul de afaceri reclamă un abuz al procurorilor şi al judecătorilor de la Bucureşti petrecut sâmbătă la instanţă. Apărătorul spune că magistraţii de la Curtea de Apel au decis arestarea lui Tonel Ursachi fără să respecte procedura, ­respectiv să-l citeze la domiciliu, şi dreptul său la apărare. Mai mult, avocatul susţine că sentinţa este nulă. „Sâmbătă, la ora 21.58 am fost anunţat de o grefieră de la Curtea de Apel că la ora 22.00 se va judeca recursul la sentinţa dată în aceeaşi zi de tribunal, prin care se respinsese propunerea de arestare. Noi plecasem din Bucureşti spre Iaşi, trecusem deja de Buzău şi era imposibil ca în două minute să ajungem la instanţă", povesteşte avocatul. ;George Cojocaru

"Am de recuperat de la stat 24 de milioane de lei şi mi s-a constituit un prejudiciu neprobat de 20 de milioane de lei."
Tonel Ursachi om de afaceri

Profit majorat de peste 570 de ori

s

Parte din şpagă: un transfer de 5.000 de lei efectuat la 29 noiembrie 2005 de către secretara lui Tonel Ursachi, Andreea Schiopu, în contul de card al lui Victor Butean

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, Lumi SRL a avut o creştere extraordinară a veniturilor raportate pe 2005-2006. Astfel, dacă în 2004 societatea a înregistrat un profit net de 14.468 de lei, un an mai târziu acesta a crescut de peste 570 de ori. În 2005, firma a raportat un profit net de 8,3 milioane de lei. În 2006, la capitolul profit s-au raportat 3 milioane de lei, deşi veniturile societăţii au fost de 23,6 milioane de lei.

s
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite