Forma actuală a Cathedral Plaza se datorează chiar arhiepiscopului Robu - dezvoltator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forma actuală a Cathedral Plaza se datorează chiar arhiepiscopului Robu - dezvoltator
Forma actuală a Cathedral Plaza se datorează chiar arhiepiscopului Robu - dezvoltator

Reprezentanţii dezvoltatorului Cathedral Plaza afirmă că forma actuală a construcţiei a fost acceptată chiar de arhiepiscopului Ioan Robu, care chiar a lăudat soluţia arhitecturală aleasă în urma solicitărilor sale imperative

"Exista un PUD (Plan Urbanistic de Detaliu - n.r.), la momentul la care investitorii au cumpărat terenul, care le dădea dreptul să folosească o suprafaţă mult mai mare de teren, cu o înălţime limitată. Doleanţele monseniorului (arhiepiscopului Ioan Robu - n.r.) au fost să se elibereze o suprafaţă consistentă din teren, pentru a se crea această piaţă de care catedrala avea nevoie şi nu a dorit să fie blocată faţada Catedralei (Sf. Iosif - n.r.) dinspre Calea Victoriei.

Monseniorul a înţeles să le solicite imperativ investitorilor acest lucru. Investitorii s-au conformat, au venit cu această soluţie arhitecturală prin care clădirea se dezvolta pe a doua jumătate a terenului, retrasă, eliberând terenul şi creând această piaţă, o piaţă urbană, o piaţă a oraşului, dar au creat această înălţime, această campanilă, cu care monseniorul s-a declarat de acord, ba chiar a lăudat ideea.

A salutat ideea de element vertical care punctează locul Catedralei şi piaţa Catedralei. Nu am făcut decât să urmăm indicaţiile monseniorului Robu, să-i acceptăm doleanţele, să înţelegem raţional nevoia acestei pieţe, pe care am înţeles-o şi pe care am şi preluat-o în consecinţă
", a explicat, la The Money Channel, Daiana Voicu, managing director Wilbrook Management - compania din care face parte dezvoltatorul proiectului, Millennium Building Development.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti au anunţat, astăzi, că bisericile catolice din Capitală vor trage clopotele, începând de mâine, până la oprirea lucrărilor la blocul turn de lângă Catedrala Sf. Iosif. Într-un apel public către Millennium Building Development SRL, dezvoltatorul clădirii de lângă Catedrala Sf. Iosif, Arhiepiscopia a reamintit companiei că a fost somată de Primăria Capitalei să înceteze lucrările la blocul turn, pe motiv că autorizaţia de construire a expirat, relatează NewsIn.

În 22 octombrie, primarul general Sorin Oprescu declara că a somat Millenium Building Development SRL să sisteze lucrările la blocul turn de lângă Catedrala Sf. Iosif, pentru că autorizaţia de construcţie eliberată de Primăria sectorului 1 a expirat pe 14 iunie.


În replică la anunţul lui Oprescu, Millennium Building Development a precizat că autorizaţia de construcţie pentru acest proiect este valabilă pe toată durata de execuţie a lucrărilor, de 36 de luni, din care s-au consumat efectiv 18 luni.

Reprezentanţii companiei au mai spus că, în opinia lor, este cel puţin suspect faptul că, timp de un an şi jumătate de la începerea mandatului de primar, Sorin Oprescu a avut verificări succesive ale documentaţiilor referitoare la proiectul Cathedral Plaza şi nu a descoperit absolut nicio neregularitate sau ilegalitate. "Ba mai mult, ne-a confirmat de mai multe ori corectitudinea actelor emise şi ne-a felicitat atât pe noi cât şi public pentru performanţa proiectului", spun reprezentanţii dezvoltatorului.

Proiectul de construcţie a Cathedral Plaza a început în 1998 pentru o clădire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, având 19 etaje, parter şi patru niveluri subterane.

Controversele legate clădire au început după ce arhiepiscopul Ioan Robu, care îşi dăduse iniţial acordul pentru proiect, a anunţat că nu mai este de acord cu acesta. Începând cu 2001, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a trimis numeroase scrisori şi a făcut diverse sesizări către organele în măsură să oprească această construcţie.

La începutul lunii octombrie, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a declarat că instituţia pe care o conduce are o culpă acumulată în timp, ca urmare a cedării la presiuni, cel mai relevant exemplu fiind Cathedral Plaza, clădire a cărei construire nu ar fi fost posibilă fără insistenţele Arhiepiscopului Ioan Robu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite