Câte parale face facultatea ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câte parale face facultatea ta
Câte parale face facultatea ta

35 de universităţi, dintre cele 100 existente, au fost evaluate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior.23 de instituţii de învăţământ superior au obţinut calificativul maxim: „grad de încredere ridicat“. Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi a primit „lipsă de încredere“.

Mai citeşte şi:

Bucureşti: Universităţile de stat, cele mai sigure

Licenţiaţi ai „Spiru Haret“ se plâng de discriminare

Şi universităţile de stat au specializări neacreditate

Bucureşti: Lista universităţilor cu programe de studii neacreditate

Anul acesta, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior (ARACIS) a acordat calificative pentru 16 universităţi de stat şi particulare, din cele 100 care au autorizaţie de funcţionare şi acreditare.

Două instituţii au primit „grad de încredere limitat”, cinci au fost catalogate cu calificativul „încredere“, în timp ce zece au fost evaluate cu „grad de încredere ridicat”.

Fiecare dintre aceste calificative semnifică modul în care instituţia a îndeplinit standardele de calitate în privinţa profesorilor, a dotărilor şi a  indicatorilor de performanţă.

„Universitatea cu «grad de încredere ridicat» arată că ceea ce pretind reprezentanţii universităţii în privinţa calităţii educaţiei are corespondent în realitate. O astfel de instituţie, odată ce a îndeplinit toate criteriile, va mai fi evaluată peste alţi cinci ani“, afirmă Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.

Instituţia care a primit doar „grad de încredere” nu îndeplineşte toate criteriile cerute. De exemplu, nu are profesori suficienţi pentru numărul de studenţi şcolarizaţi. În cazul încrederii limitate, universitatea va avea un termen în care să-şi pună la punct criteriile calităţii.

Până acum au fost evaluate 35 de universităţi

În afara celor 16 universităţi evaluate în 2009, ARACIS a mai controlat, în 2007 şi 2008, alte 19 instituţii de învăţământ superior. Dintre acestea, numai una, Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi are calificativul „lipsă de încredere”.

Activitatea de evaluare va continua până când toate universităţile din România vor avea calificative. „Universităţile care nu se află acum pe lista ARACIS nu au ajuns încă sau, după caz, nu au vrut să fie evaluate. Tinerii care doresc să urmeze o facultate acreditată sau autorizată trebuie să consulte lista cu instituţii din hotărârea de guvern din acest an“, a declarat Ecaterina Andronescu.

Rectorii ale căror instituţii au primit concluziile evaluărilor susţin că, în viitor, acestea vor fi mult mai dure. „În 2008, ASE şi-a acreditat toate programele de licenţă şi de masterat şi a primit „grad ridicat de încredere”.

Aceasta înseamnă că avem toate condiţiile pentru a organiza un învăţământ superior de calitate”, a explicat Gheorghe Roşca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. El a adăugat:„În opinia mea, peste cinci ani evaluarea va fi mult mai dură. Vor conta foarte mult vizibilitatea internaţională, colaborările şi contractele cu universităţi din străinătate, ca şi articolele publicate în revistele de prestigiu din lume”.

Tinerii care doresc să urmeze o facultate acreditată sau autorizată trebuie să consulte lista cu instituţii din hotărârea de guvern din acest an.
Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei

Ion Cucui, rectorul Universităţii „Valahia” din Târgovişte, spune: „Am fost surprinşi că în urma controlului din acest an al ARACIS am obţinut numai calificativul „încredere”. Până în 2009 nu a existat un astfel de calificativ“.

Legi noi

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că intenţionează să promoveze în noile legi ale învăţământului superior prevederi potrivit cărora numai universităţile considerate de încredere să poată organiza examen de admitere.


image
image
image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite