„Catastrofarea” a pus clujenii pe targă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Catastrofarea” a pus clujenii pe targă
„Catastrofarea” a pus clujenii pe targă

Numărul intervenţiilor ambulanţei în cazurile provocate de stările de nervozitate a crescut cu peste şase sute în acest an. Medicii de pe ambulanţe au fost mult mai solicitaţi în prima jumătate a acestui an la intervenţii cum sunt tăiatul venelor, înghiţitul pastilelor sau consumul ridicat de alcool.

 Anul acesta, potrivit statisticilor Serviciului de Ambulanţă Cluj, numărul cazurilor provocate de stările de nervozitate a crescut cu peste şase sute, faţă de anul trecut. „Indiferent că e consum de alcool, bătăi sau tăiat vene, tot din cauza nervilor se întâmplă”, explică Horia Simu, directorul Serviciului de Ambulanţă Cluj.
În opinia acestuia, actele de violenţă şi de pierdere a controlului sunt provocate din cauza problemelor pe care le întâmpină unele persoane în urma crizei financiare. Astfel, dacă anul trecut medicii au intervenit în 5.500 de cazuri de acest gen, anul acesta ei au fost solicitaţi să intervină în peste 6.000 de cazuri.
„Anul acesta am avut şi patru cazuri de greva foamei, anul trecut nu am avut niciunul”, a mai spus doctorul. Unele persoane chiar au înnebunit, având nevoie de internare. Potrivit medicului, în primele şase luni ale acestui an au apărut 20 de cazuri noi provocate de psihoze.
„Tinerii obişnuiesc, de asemenea, să ia pastile. Asta se întâmplă în general în perioade precum Valentine’s Day, dar în acest an am fost solicitaţi şi în alte perioade”, a mai spus acesta.
Unul dintre cel mai triste cazuri de depresie provocată de jena financiară a fost cel al lui Alexandru Rus, un bărbat în vârstă de 53 de ani, care s-a aruncat, în urmă cu două luni, din balconul apartamentului unde locuia, situat la etajul 11 al unui bloc din Piaţa Mihai Viteazul, vizavi de banca Raiffeisen. În urma impactului cu solul, bărbatul a decedat pe loc.

„Avea datorii la bancă“

Corina Călugăr, sora decedatului, cu care acesta locuia împreună, ne-a povestit că fratele său devenise depresiv cu o săptămână înainte de a se arunca. „Am încercat să vorbim cu el de pe atunci şi să îl susţinem cât am putut. Avea datorii la bancă şi cred că de aceea a devenit şi depresiv”, a spus aceasta, după ce a avut loc nenorocirea.
Psihologii spun că astfel de cazuri nu sunt neobişnuite în vremuri de criză economică. „Pentru aceşti oameni, criza e o catastrofă. Au tendinţa să nu aibă toleranţă la frustrare şi să se gândească la faptul că nu pot trece peste respectivele momente. Acestui fenomen i se spune catastrofare”, ne-a explicat psihologul Daniel David.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite