Căţărare în timp record pe „El Capitan“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căţărare în timp record  pe „El Capitan“
Căţărare în timp record pe „El Capitan“

Alex-Sasa Koncz şi Sorin Nichiforiuc, ambii de 33 de ani, din Sfântu-Gheorghe, sunt primii români care, în trei zile, au urcat traseul „The Nose - El Capitan“, aflat la o altitudine de peste 1.200 de metri, în Parcul Naţional Yosemite, California. Traseul „The Nose“ este, poate, cel mai cunoscut şi frecventat traseu de big wall din lume.

Cu aproximativ 40 de litri de apă în spate, alpiniştii au reuşit să bată recordul colegilor români Szocs Imreh si Wagner Attila, care au escaladat peretele în trei zile şi jumătate.

Căţărătorii au îndurat pe traseu temperaturi de peste 45 de grade, în momente în care se aflau atârnaţi în coardă la sute de metri deasupra pământului.„Acolo am fost expuşi la soare şi, deşi am plecat cu multă apă la noi, nu ne-a ajuns. Nu credeam că vom avea nevoie de atâta apă. Ne-am deshidratat şi a trebuit să ne «autohidratăm»“, a povestit Sasa, referindu-se la faptul că au ajuns să îşi bea propria urină.

O căzătură de 15 metri a lui Sorin a pus la încercare spiritul de echipă. Alex a reuşit să-şi prindă la timp prietenul: „Ceea ce facem noi este un sport de echipă. Fără coechipier eşti pierdut acolo sus“.

Alex şi Sorin au escaladat împreună şi peretele Eiger din Alpii elvenţieni, cei doi formând a cincea echipă din ţară care a realizat această ascensiune, cu un timp record de o zi jumătate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite