Cât mai plătim pensii pentru magistraţii corupţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

Sentinţele din dosarul senatorului Cătălin Voicu, prin care a fost condamnat şi fostul judecător Florin Costiniu, repun pe tapet o problemă acută: ce se întâmplă cu pensiile speciale ale magistraţilor necinstiţi?

Vineri, Înalta Curte de Casaţie a dat o primă sentinţă în dosarul senatorului Cătălin Voicu, acuzat de trafic de influenţă. Alături de el au mai fost condamnaţi şi doi oameni de afaceri, dar şi judecătorul Florin Costiniu, acuzat de complicitate la trafic de influenţă. Cazul Costiniu readuce în dezbatere o întrebare acută: ce facem cu pensile speciale ale magistraţilor corupţi?

Situaţia judecătorului Costiniu şi a altora ca el naşte discuţii şi în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Costiniu a ieşit la pensie înainte de a fi condamnat definitiv şi încasează o pensie specială de 16.063 de lei.

Faptul că judecătorul Costiniu a ieşit deja la pensie înainte de a avea o sentinţă definitivă dă loc la interpretări între membrii CSM în legătură cu pensia specială pe care o încasează. Ce se va întâmpla cu pensia lui Costiniu în cazul în care şi în recurs ar fi condamnat definitiv pentru fapte de corupţie?

Unii membri CSM consideră că este nevoie de o modificare a Legii 303/2004 pentru a fi clar că magistraţii condamnaţi pentru corupţie să nu mai beneficieze de pensie specială. Alţii, în schimb, cred că există un astfel de cadru legislativ, despre care primii spun că este neclar şi lasă loc la interpretări.

Articolul 81 alineatul 4 din Legea 303/2004, privind statutul magistraţilor, prevede că pot beneficia de pensie specială (de serviciu) şi magistraţii care au vechimea necesară în magistratură şi care la data pensionării practică altă profesie, dar numai dacă ieşirea din magistratură s-a făcut din motive neimputabile lor.

Dumbravă: „Textul de lege este foarte neclar"

Fost preşedinte al CSM, judecătorul Horaţius Dumbravă a înaintat Ministerului Justiţiei, în ocombrie 2011, un proiect de schimbare a legii magistraţilor, în sensul că magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie să nu mai beneficieze de pensii speciale, chiar dacă s-au pensionat înainte de a se pronunţa o sentinţă definitivă. Propunerea a ajuns pe masa ministrului Cătălin Predoiu, dar nu a mai făcut alţi paşi.

„Nu am înţeles de ce a întârziat această propunere legislativă la Ministerul Justiţiei. Era nevoie şi este nevoie de un text clar. La un moment dat s-a spus că ar fi un text în actuala Lege 303/2004, dar, după părerea mea, nu se aplică. Şi chiar dacă s-ar aplica, textul de lege este foarte neclar.

S-ar putea relua acum, pentru că propunerea este făcută, se află pe masa ministrului, ea poate fi rediscutată. Ne-ar face şi nouă un bine pentru că ar arăta determinarea noastră de a curăţa sistemul de astfel de cazuri", a declarat judecătorul Horaţius Dumbravă, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Alina Ghica: „Nu trebuie schimbată legea"

De cealaltă parte, Alina Ghica, preşedintă a CSM, susţine că această modificare legislativă nu are rost să fie făcută. „Nu pot să spun că propunerea domnului Dumbravă nu ar uşura situaţia, dar pe de altă parte cred că în acest moment nu avem nevoie de o modificare legislativă. Actuala legislaţie ne permite să amânăm cererile de pensionare până când instanţa pronunţă o sentinţă definitivă. Cred că şi în acest moment avem suficiente pârghii legislative în acest sens".

Alina Ghica dă şi un exemplu în acest sens în persoana judecătorului Georgeta Buliga, care a ieşit la pensie din arestul Poliţiei, în timp ce era judecată pentru luare de mită.

„A fost pensionată cu pensie de serviciu, deşi se afla în cursul unei anchete penale. La momentul la care a fost condamnată definitiv, Plenul CSM a revocat hotărârea prin care s-a decis eliberarea din funcţie prin pensionare şi a propus preşedintelui României excluderea din magistratură ca urmare a hotărârii de condamnare", a detaliat preşedinta CSM.

„Sigur că un magistrat care este condamnat pentru fapte de corupţie nu trebuie să beneficieze de pensie specială de serviciu", a întărit Ghica.

Opinia Alinei Ghica este susţinută şi de vicepreşedintele CMS, Oana Schmidt-Hăineală. Aceasta susţine că există deja cadrul legal pentru a lăsa fără pensii speciale magistraţii dovediţi a fi corupţi printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă.

"În momentul în care un magistrat este condamnat definitiv, pentru o infracţiune săvârşită în exerciţiul profesiei, nu mai are dreptul la pensie specială. Putem bloca aceste pensii şi în cazul celor care sunt cercetaţi pentru astfel de fapte. Un exemplu este cel al procurorului Stelian Guli. Am amânat cererea lui de pensionare până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a procesului său penal", a spus Hăineală.

Titus Corlăţean: „Aştept poziţia CSM"

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, pare hotărât să rezolve această dilemă în legătură cu pensiile speciale ale magistraţilor corupţi.

"Îmi propun să am o discuţie cu noua echipă de la Ministerul Justiţiei pe această temă. Înţeleg că anterior nu a existat o soluţie şi aştept şi poziţia CSM ca instituţie, nu poziţii individuale. Trebuie verificat dacă chiar şi pe cadrul legislativ actual nu se poate implementa o astfel de decizie. Dacă pe Legea 303/2004, prin interpretarea legii, din motive grave imputabile magistratului, excluderea din magistratură nu cumva se poate face chiar cu menţiunea «fără pensie specială». Pentru că CSM, dacă apare un astfel de caz, poate lua o decizie şi poate propune preşedintelui României excluderea din magistratură fără pensia specială. Iar dacă anterior magistratul a ieşit la pensie cu această pensie specială, nu văd ce ar împiedica CSM să desfiinţeze hotărârea anterioară şi să propună preşedintelui desfiinţarea pensiei speciale.Este nevoie de un studiu pe actualul cadru legislativ dacă nu se poate deja, fără să mai fie necesară modificarea legislativă", a spus Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei.

16.063 de lei este pensia pe care o primeşte, lună de lună, fostul judecător Florin Costiniu.

Magistraţi mânjiţi care râvnesc la pensii speciale

Procurorul Sterian Guli, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare (sentinţă nedefinitivă) pentru fraudarea unui examen, a solicitat CSM pensionarea. Procurorul Guli ar urma să beneficieze de o pensie de  9.271 de lei, adică 80 la sută din ultimul salariu. CSM a amânat discutarea pensionării până la o sentinţă definitivă.

- Fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiţă, condamnată în primă instanţă la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul procurorului Sterian Guli, primeşte o pensie de
6.604 lei.

- Judecătoarea ÎCCJ Iuliana Puşoiu, anchetată pentru luare de mită în dosarul judecătoarei Gabriela Bîrsan, primeşte o pensie de 9.635 de lei, aprobată de CSM. Preşedintele nu a semnat decretul de eliberare din funcţie, astfel că judecătoarea nu primeşte încă pensia.

- Judecătoarea Georgeta Buliga a cerut pensionarea după ce a fost arestată preventiv pentru luare de mită, cererea fiindu-i aprobată. Ea a fost condamnată definitiv, iar pensia specială i-a fost anulată după ce Plenul CSM a revocat prima decizie de pensionare.

"Modificarea legii ne-ar face şi nouă un bine, pentru că ar arăta determinarea noastră de a curăţa sistemul."

Horaţius Dumbravă membru CSM

"Cred că nu avem nevoie de o modificare legislativă, actuala legislaţie ne permite să amânăm cererile de pensionare."

Alina Ghica preşedinte CSM

Sentinţele din dosarul Voicu

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-au condamnat pe senatorul Cătălin Voicu la 5 ani de închisoare, cu executare. În acelaşi dosar, judecătorul Florin Costiniu, de la ÎCCJ, a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare, dar cu suspendare.

Oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost condamnaţi la 4 ani de închisoare, dar pedeapsa primului a fost suspendată de judecători.

Instanţa a mai decis confiscarea a 200.000 de euro şi 119.000 lei de la senatorul Cătălin Voicu (PSD) şi a menţinut sechestrul pus pe mai multe imobile care aparţin demnitarului.

Sentinţa nu este definitivă, iar inculpaţii au posibilitatea de a face recurs la Completul de 5 judecători. Din pedeapsa primită de senatorul Voicu, judecătorii vor scădea perioada în care a stat în arest preventiv, aproximativ un an şi patru luni.

Cătălin Voicu a primit cea mai grea sentinţă în dosarul care-i poartă numele: 5 ani cu executare

Conform procurorilor, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Cătălin Voicu a primit cea mai grea sentinţă în dosarul care-i poartă numele: 5 ani cu executare
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite