Raul Castro îndeamnă cubanezii să regândească socialismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raul Castro îndeamnă cubanezii să regândească socialismul
Raul Castro îndeamnă cubanezii să regândească socialismul

Cubanezii au început să se gândească serios la raţionalizarea hranei, la furturile de la locul de muncă, la piaţa neagră şi alte realităţi frecvente în insula, după ce problema a fost dezbătută de preşedintele Raul Castro, în cadrul unei dezbateri naţionale, transmite Reuters.

Oficialii au publicat zece subiecte care urmează să fie discutate în cadrul dezbaterilor deschise, care vor avea loc în următoarea lună la locurile de muncă, în universităţi şi în organizaţiile locale. Aceste dezbateri au ca scop regândirea socialismului cubanez şi sunt bazate pe temele economice enunţate de Castro într-un discurs susţinut în faţa Ansamblului Naţional în august.

  • Ghidul de discuţie, a cărui copie a fost analizată de Reuters, afirmă clar faptul că oamenii nu pot lua în considerare schimbarea regimului partidului unic, fondat de Fidel Castro în timpul revoluţiei din 1959, sau întoarcerea la capitalism.


Potrivit documentului,  este important ca în cadrul întâlnirilor să nu fie îngrădite participarea, sinceritatea celor implicaţi şi respectul faţă de opiniile contrare.

Posibilitatea eliminării sistemului de raţionalizare a hranei si de subvenţionare a utilităţilor, transportului şi meselor de la locul de muncă şi din universităţi se află printre subiectele care vor fi dezbătute.

  • Şi în 2007, au avut loc o serie de astfel de întâlniri, când cubanezii au fost rugaţi să îşi exprime nemulţumirile în faţa guvernului. Cubanezii trebuie şi de data aceasta să identifice problemele din jurul lor şi să aducă soluţii.


Unii cubanezi consideră acţiunea un efort sincer de a implica poporul în luarea deciziilor. Alţii cred că este doar o manevră prin care guvernul încearcă să îi convingă de necesitatea unor măsuri de austeritate care au fost luate deja.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite