Castelul care a ajuns depozit de cereale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul care a ajuns depozit de cereale
Castelul care a ajuns depozit de cereale

Ministerul Culturii a nominalizat castelul Teleki ca monument istoric în 1997. Fosta reşedinţă nobiliară are o vechime de 300 de ani. La 18 kilometri de Baia Mare, Castelul Teleki are o poveste încărcată de parfumul vremii şi cu o valoare istorică deosebită.

Castelul Teleki, din localitatea maramureşeană Pribileşti, are o vechime de aproape 300 de ani. Clădirea a avut un trecut zbuciumat, însă a trecut peste toate intemperiile vremii, iar astăzi poate fi admirată în toată splendoare ei, la 18 kilometri de Baia Mare. „Este una dintre valorile arhitectonice ale judeţului Maramureş”, spune Ioan Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, filiala Maramureş.
Castelul a fost construit de către nobilul Samuel Teleki şi a fost folosit ca reşedinţă de vară de către acesta. Familia Teleki a fost una dintre cele mai importante din istoria Transilvaniei. În comuna Satulung, grofii Teleki au avut două castele, unul situat chiar în Satulung, iar celălalt în Pribileşti.

Teleki, originar din Huedin

Legendele spun că acest castel a fost construit pe ruinele unei construcţii tătăreşti din secolul XI sau XII. Cât despre familia Teleki, aceasta se pare că era originară din Lona de Sus, Huedin. În cimitirul părăsit al satului Pribileşti există o cruce din cărămidă pe care este inscripţionat numele contelui-general, dar nimeni nu poate afirma cu certitudine dacă Samuel Teleki este sau dacă a fost vreodată înmormântat acolo.
Cert e că în curtea castelului a fost construită iniţial şi o capelă familială, care ulterior a fost dărâmată. După moartea lui Samuel Teleki, reşedinţa a fost fost locuită de Imre Teleki, care a murit în 1849 şi este înmormântat în Satulung. Ultimul reprezentant al familiei Teleki, care a locuit în castel, a fost fiul lui Imre, Laszlo Gabor Teleki. Acesta avea în responsabilitate o brigadă din armata Transilvaniei pe care trebuia să o alimenteze cu o cotă din produsele rezultate de pe domeniile sale. Laszlo Gabor Teleki a murit în 1936. 
13 ani mai târziu, castelul a fost naţionalizat, iar în regimul comunist a avut întrebuinţări diverse, de la sală de baluri, sală de cinema, până la depozit pentru cereale sau sediu CAP. În castel funcţionau un IAS comunal şi birouri ale Trustului de Construcţii Maramureş.
„A fost degradat de către comunişti. Mobilierul a dispărut, iar clădirea ca atare a fost într-un stadiu avansat de degradare”, spune Ioan Marchiş. Momentan, castelul aparţine lui Mircea Mărieş, un om de afaceri din judeţ. Acesta intenţionează să transforme castelul într-un hotel de patru stele, după ce anul trecut a început să-l reabiliteze. „Pe noi ne bucură că cineva restaurează castelul şi anexele acestuia. Astfel, clădirea va dăinui mulţi ani de-acum încolo”, adaugă Marchiş.

Parc dendrologic de 300 de ani

După revoluţie, castelul nu a fost revendicat. Preotul satului, Vasile Bud, spune că doar o descendentă a familiei Teleki, o nepoată din Budapesta, ar fi venit în sat, dar numai pentru a vizita locurile în care au trăit strămoşii ei şi nimic mai mult. Tot pe fostul domeniu al grofilor Teleki există un parc dendrologic, care conţine arbori cu o vechime de peste 300 de ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite