Castelul din Trăznea ar putea să fie demolat de autorităţi deşi este monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria comunei Treznea, judeţul Sălaj, a cerut Ministerului Culturii aprobarea pentru demolarea castelului din centrul satului, monument care i-a aparţinut grofului maghiar Bay Ferenc.

  • Deşi castelul este inclus pe lista monumentelor istorice, primarul spune că este doar un perimetru "infect" ce stă în calea dezvoltării centrului civic al comunei Treznea.
  • Un referent de la direcţia pentru cultură din Sălaj susţine contrariul: castelul ar trebui restaurat pentru că va atrage turişti.


Construit la mijlocul secolului XIX, castelul are în componenţă două corpuri principale, legate între ele de o reproducere a celebrei "punţi a suspinelor" din Veneţia, unică în România.

"Castelul este în prezent o ruină, un pericol social şi o infecţie în centrul satului. Existenţa aici a ruinei unui conac ce a aparţinut grofului Bay Ferenc, declarat criminal de război pentru atrocităţile din 1940, când hortyştii au omorât 86 de săteni, nu este privită cu ochi buni de localnicii care au fost martorii acelor crunte momente şi nici de urmaşii lor", a declarat primarul comunei, Ionel Stanciu, care intenţionează să contruiască pe locul castelului un sediu nou pentru primărie, un dispensar, locuinţe ANL şi o bază sportivă modernă.

În opinia unui referent de specialitate la Direcţia judeţeană pentru Cultură din Sălaj, Valeriei Lehene, castelul din Treznea nu trebuie dărâmat, ci restaurat şi valorificat ca monument istoric.

"S-ar putea face foarte multe acolo, însă important este să se vrea. Eu cred că autorităţile locale pun greşit problema în faţa locuitorilor comunei, pe care ar trebui să îi convingă de faptul că acest monument istoric ar putea aduce bani comunei. Mare avantaj este faptul că e aproape de Zalău. Ar putea fi acolo un centru de conferinţe, o tabără pentru copii sau chiar un muzeu", a declarat Lehene.

Castelul situat în centrul satului a aparţinut familiei grofului Bay Ferenc, ce a locuit în el până în 1944. Ulterior, castelul a fost sediul CAP-ului din localitate. După 1990, locaţia a fost abandonată şi nu a mai beneficiat de nicio lucrare de reabilitare şi acum se află într-o stare avansată de degradare.

  • După Dictatul de la Viena din toamna anului 1940, NV Transilvaniei a intrat sub ocupaţie maghiară. Imediat după ocuparea teritoriul transilvănean, în Sălaj au fost omorâţi 477 de români. De altfel, duă ocuparea Ardealului, cei mai mulţi români au fost ucişi de maghiari în comunele Trăznea şi Ip, localitate aflată la 45 km de oraşul Zalău.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite