Castelul Teleki nu şi-a găsit cumpărător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Teleki nu  şi-a găsit cumpărător
Castelul Teleki nu şi-a găsit cumpărător

Licitaţia pentru vânzarea castelului din Satulung a fost amânată. Castelul Teleki din Satulung a rămas tot în proprietatea omului de afaceri Mircea Mărieş.

Vânzarea prin licitaţie a castelului Teleki din Satulung a fost amânată acum două zile, din lipsă de ofertanţi. Potrivit informaţiilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice  (DGFP) Maramureş, o dată la care va avea loc o nouă licitaţie nu a fost încă stabilită. În 4 septembrie, firma Tehnomin, pe a cărei listă de proprietăţi se află castelul din Satulung, a intrat în insolvabilitate.

„Acest lucru înseamnă că toate executările silite sunt oprite până la stabilirea unui plan de reorganizare”, a arătat Teodor Lupuţi, directorul DGFP Maramureş. El a mai arătat că, dacă creditorii nu vor fi de acord cu planul de reorganziare, societatea intră în faliment şi bunurile vor fi scoase la vânzare.

Hotel de patru stele

Castelul Teleki din Satulung este în proprietatea Tehnomin, al cărei patron este omul de afaceri Mircea Mărieş, declarat unul din cei mai bogaţi maramureşeni.
Societatea datorează acum la bugetul de stat circa un milion de euro (peste trei milioane de lei) astfel că imobilul şi două terenuri au fost scoase la vânzare. Licitaţia pentru castel avea ca preţ de pornire suma de 12 milioane de lei, iar terenurile de circa 40.000 de metri pătraţi, peste 4 milioane de lei. Omul de afaceri Mircea Mărieş a cumpărat castelul în 1999 cu suma de 120.000 de lei, după ce statul a investit în imobil pentru reparaţii aproape 170.000 de lei. El a vrut să facă din imobilul vechi de aproape 300 de ani, hotel de 4 stele.

Imobil de peste 300 de ani

Castelul a aparţinut contelui-general Samuel Teleki şi a fost construit pe ruinele unui vechi imobil tătărăsc din secolul al XII-lea. După moartea acestuia, clădirea a fost locuită de Imre Teleki, care a murit în 1849. Ultimul descendent al familiei Teleki, Laszlo Gabor Teleki, fiul lui Imre Teleki, a murit în 1936. După Revoluţie, castelul nu a fost niciodată revendicat.
În curtea castelului şi împrejurimile ce au aparţinut familiei conţilor Teleki se află un parc dendrologic cu arbori vechi de peste trei secole.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite