Case de schimb valutar, prinse cu ocaua mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Case de schimb valutar, prinse cu ocaua mică
Case de schimb valutar, prinse cu ocaua mică

Clienţii nu erau informaţi corect, fapt ce a atras amenzi de 33.000 de lei

18 case de schimb valutar din Râmnicu Vâlcea şi alte două din oraşul Horezu au fost vizitate zilele trecute de angajaţii Corpului de Control al Prefectului, însoţiţi de inspectori de la Garda Financiară şi Protecţia Consumatorului.
Potrivit reprezentanţilor prefecturii, toate casele de schimb valutar verificate au fost găsite în neregulă. Corpul de Control a descoperit că, în cele mai multe cazuri, angajaţii acestor case de schimb nu informau complet clienţii în legătură cu drepturile pe care le au atunci când schimbă valută.
„Cei mai mulţi consumatori semnează formularul de acceptare a tranzacţiei după ce aceasta este făcută şi nu înainte, aşa cum prevede ordinul ANPC 448 din 2009. Oamenii nu ştiu că pot cere scrierea pe spatele bonului ori a buletinului de schimb, seriile bancnotelor primite la schimb“, explică Remus Grigorescu, prefectul de Vâlcea.

Două cursuri pentru aceeaşi valută

Inspectorii de la Corpul de Control al Prefectului spun că la o casă de schimb valutar din Râmnic erau expuse două panouri, unul pentru valută în bancnote, iar altul pentru valută în monedă. Patronii respectivei firme cereau pentru monede un curs de schimb mai mare decât cel pentru bancnote, chiar dacă era vorba de aceeaşi valută. „Acest lucru este interzis prin lege, iar casei de schimb i s-a pus în vedere să renunţe la această practică“, mai spune Grigorescu.

Urmează casele de amanet

Mulţi dintre clienţii caselor de schimb valutar vâlcene reclamă la prefectură, poliţie ori protecţia consumatorului faptul că sunt induşi în eroare de modul în care cursul de schimb este afişat. Costel M. povesteşte că a făcut nenumărate sesizări, după ce a fost indus în eroare de un afiş ce arăta un schimb valutar pentru cecuri de călătorie: „Am pierdut 500 de euro pentru că nu am realizat că se afişase cursul pentru cecuri de călătorie în euro şi nu pentru bancnote, care erau mai scumpe. Am făcut sesizare la poliţie, dar au spus că trebuia să mă uit la afişaj“. La verificările de zilele trecute, inspectorii de la protecţia consumatorilor au descoperit nereguli asemănătoare cu cele sesizate de majoritatea clienţilor. „Pentru abaterile constatate au fost acordate sancţiuni contravenţionale în valoare de 33.000 de lei. Săptămâna viitoare vom începe controale şi la casele de amanet“, afirmă prefectul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite