Case pe hârtie pentru sinistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două luni de la inundaţii, peste 90% dintre locuinţele din Săuceşti aşteapă încă să intre în reparaţii Lucrările au fost amânate din cauză că gospodăriile nu au fost

La două luni de la inundaţii, peste 90% dintre locuinţele din Săuceşti aşteapă încă să intre în reparaţii

Lucrările au fost amânate din cauză că gospodăriile nu au fost reconectate la reţeaua electrică. Oamenii se pregătesc să petreacă iarna în case improvizate.

Peste 350 de familii sinistrate din comuna băcăuană Săuceşti, grav afectată de inundaţii, încă mai aşteapă ca firmele constructoare să se pună pe treabă şi să le refacă locuinţele. Doar 10% din case au ajuns la faza de zidire. Aflat ieri în vizită la Săuceşti, preşedintele Traian Băsescu a criticat modul în care constructorii se implică în reabilitarea caselor.

"Voi petrece iarna în coteţ cu găinile"

Mirela Căldare, localnică din Săuceşti, e supărată că fundaţia viitoarei sale case nu e nici măcar de-o palmă. "Cu o fundaţie de 20 centimetri nu cred că va fi în siguranţă casa. Dumnezeu ştie când or fi casele gata, că în noiembrie, cum zic ei, în niciun caz", a spus Mirela Căldare.

Şi vecina ei, Anica Deju (90 de ani), este resemnată în privinţa noii locuinţe. "Nu-i curent în curte de la inundaţii şi nu au cum lucra. Voi petrece iarna în coteţ cu găinile. Fiica mea a făcut împrumut să-l amenajeze", ne-a declarat femeia.

Reprezentanţii firmelor care construiesc locuinţele spun că lucrările întârzie din cauza aprovizionării cu materiale.

"Săptămâna trecută am stat degeaba cinci zile pentru că nu primeam materiale la timp. Nici curent nu avem să folosim betonierele şi bormaşinile", ne-a spus Petru Aştefănoaie, maistru la una dintre firmele care reconstruiesc locuinţele sinistraţilor.

Deşi lucrările de reabilitare a caselor înaintează greu, autorităţile din Săuceşti promit că sinistraţii se vor muta în noile locuinţe până pe 15 noiembrie.

S-a mutat în "casa lui Băsescu"

Sofia Rusu (foto), de 76 de ani, este primul sinistrat din Săuceşti care s-a mutat în casă nouă. Femeia a primit ieri cheile la casa ridicată din banii donaţi de preşedintele Traian Băsescu.

Profitând de sărbătoarea Sfintei Marii, şeful statului i-a făcut femeii şi un cadou de casă nouă. "E sărbătoare mare astăzi, aşa că v-am adus o icoană a Fecioarei Maria ca s-o puneţi pe perete. Aveţi pe spate şi un gând din partea mea", a spus Băsescu imediat ce a intrat în casă.

Vecinii sunt invidioşi

Gestul preşedintelui a încins spiritele printre ceilalţi localnici. "Noi nici fundaţia nu o avem gata, domnule preşedinte. Şi mama mea are 90 de ani, dar abia vineri au venit nişte muncitori să ne sape fundaţia", s-a plâns o altă localnică preşedintelui.

Marii constructori de care nu încapi când vine vorba de turnat asfalt nu au contracte de reabilitare a caselor sinistrate
Traian Băsescu, preşedintele României

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite