Liderul Pro Lex, urmărit penal. Vasile Lincu: În calculatorul meu se află numele unei persoane importante din PDL care are legătură cu vămile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuinţa liderului sindical al poliţiştilor Pro Lex, Vasile Lincu, a fost percheziţionată de către anchetatori care caută documente contabile, acte de sindicat într-un dosar de fraudă. Locuinţa lui Lincu este şi sediul social al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex. Totodată, au avut loc percheziţii la persoane şi sedii care au sau au avut legătură cu sindicatul Pro Lex.

UPDATE 16:10 Într-o intervenţie la Realitatea TV, Vasile Lincu a afirmat că în calculatorul său se află numele unei persoane importante din PDL, similară cu "Regina", care "are un rol important pe tabla de şah.

"Pe mine nu mă deranjează aceste controale pentru că nu au ce să găsească în neregulă, eu vreau să se facă publice şi rezultatele lor. Sunt mai multe nereguli în acest dosar. Dacă verifică calculatorul meu vor găsi numele unei persoane foarte importante din PDL care are un rol important pe tabla de şah. Această persoană are legătură cu ce se întâmplă în vămi... Actele arată nişte nereguli săvărşite de nişte persoane importante, dar nu pot spune anul din care sunt şi care sunt persoanele. Actele le-am arătat acum câteva săptămâni unui procuror, care a refuzat însă să îmi primească probele", a spus Vasile Lincu, a cărui casă a fost percheziţionată astăzi de poliţişti.

Întrebat dacă persoana importantă din PDL este Vasile Blaga, Vasile Lincu a spus că "nici nu confirmă, nici nu infirmă.

Referitor la acuzaţiile la adresa lui, Vasile Lincu a spus: "Nu am fost acuzat că eu sau alte persoane ne-am însuşit nişte sume de bani. Delapidarea în accepţiunea lor constă în administrarea fondurilor sindicatului, deşi nu mai eram lider".

Potrivit liderului sindicatului Pro Lex anchetatorii nu au ridicat niciun înscris, ci au luat actele de proprietate ale casei. "Când am constituit sindicatul, am pus casa la dispoziţie pentru corespondenţă... Plângerea penală a fost făcută de un fost lider de sindicat în 2009", a adăugat el.

Vasile Lincu, urmărit penal pentru însuşire de bani

Liderii sindicali în cadrul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu  şi Florin Ilie Vîlnei, sunt cercetaţi de procurori, împotriva lor fiind declanşată urmărirea penală pentru însuşire de bani, iar Negoiţă Voinea, pentru înregistrare fictivă în gestiune a operaţiunilor.

Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări în cauza având ca obiect comiterea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi fals intelectual faţă de trei învinuiţi, informează marţi instituţia.

S-a reţinut în fapt că în calitate de lideri sindicali în cadrul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex”, Lincu Vasile şi Vîlnei Florin Ilie şi-au însuşit şi au folosit diferite sume de bani, fără aprobarea organelor de conducere şi fără descărcare de gestiune.

Din cercetări a rezultat că învinuitul Negoiţă Voinea a acceptat înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor fictive şi a denaturat veniturile şi cheltuielile sindicatului Pro Lex.

Vasile Lincu: Pe calculatorul meu vor găsi numele Reginei

"Au venit să constate, dar au venit degeaba. La mine acasă nu e decât locuinţa. Toate actele sindicatului sunt la punctul de lucru. Tocmai la punctul de lucru au venit din greşeală, ca să zic aşa, pentru că au avut mandat pe altă adresă şi s-au întors cum au plecat. Sunt nişte dosare penale, nişte plângeri ale sindicatului împotriva lui Vîlnei Florin, care a  fost cândva lider la noi, şi a lui Lupu Mircea, care sunt conectate cu un dosar în care ei mă acuzau pe mine că am administrat sindicatul, presupunând ei că eu nu mai sunt liderul de sindicat, deşi administrarea nu înseamnă delapidare", a declarat Vasile Lincu la Realitatea TV.

Despre prejudiciul produs ca urmare a delapidării, care se ridică la 12 miliarde de lei, Lincu a spus că nu ştie "de unde s-a scos suma asta şi nu se pune problema de aşa ceva".

"Dosarele sunt conectate şi, deşi a venit şi ANAF-ul, teama mea este că nu finalizează exact ce ar trebui, şi anume plângerea de delapidare împotriva lui Lupu Mircea şi a lui Vîlnei Florin".

Preşedintele Pro Lex, Vasile Lincu, a declarat că nu are nimic de ascuns şi că pune la dispoziţia poliţiştilor toate documentele cerute. "Eu am spus că în calculatorul pe care ei îl caută şi vor să îl verifice vor găsi date şi dovezi, dar şi numele Reginei pe care nu au curajul să îl facă public, pentru că este o persoană foarte importantă politic", a declarat Vasile Lincu la Realitatea TV.

Lincu a mai spus că, "într-o formă sau alta", i s-a transmis că ar trebui să nu mai apară la televizor cu unele dezvăluiri.

Lincu şi "tabla de şah a corupţiei din vămi"

Preşedintele sindicatului PRO LEX, Vasile Lincu, este cel care a lansat sintagma "tablei de şah a corupţiei din vămi". Tot el l-a acuzat pe Vasile Marica, liderul Alianţei “Sed Lex”, că solicita şefilor Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) funcţii de şefi de tură şi şefi de vamă. Ba mai mult, el susţine că există şi o înregistrare care demonstrează acuzaţiile sale.

Mai mult, Lincu a afirmat că, după dezvăluirile pe care le-a făcut în presă, au apărut şi ameninţări. Deşi iniţial nu a dorit să spună de la cine au venit, acesta a dezvăluit Marica este cel care îi vrea răul.

Lincu a fost dat în judecată de preşedintele ANAF Sorin Blejnar, pentru afirmaţii defăimatoare la adresa reclamantului şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Vasile Lincu a fost director al Direcţiei Resurse Umane, Organizare Generală şi Învăţământ din cadrul ANV, iar sub mandatul său, până în luna februarie 2005, funcţiile de conducere din sistemul vamal nu au fost ocupate prin concurs.

Potrivit declaraţiei de avere, Vasile Lincu este atât preşedintele Sindicatului, de pe urma căruia a încasat într-un an – 8.375 de lei, dar şi director şi redactor la revista Sindicatului, de pe urma căreia i-au revenit 45.000 de lei, adică aproape o mie de euro pe lună.

Altfel, familia Lincu are un teren intravilan în Bucureşti, un apartament în Capitală, o maşină Audi A6, 20.000 de euro în conturi şi a primit o donaţie de la o rudă de 10.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite