Casa Sofian, distrusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Sofian, distrusă
Casa Sofian, distrusă

Imobilul a fost încredinţat în 2003 Mitropoliei Moldovei. Clădirea veche de un secol arată ca după bombardament. Mitropolia a dat bani doar pentru organizarea şantierului.

Casa Sofian, monument de arhitectură laică, a fost construită în secolul al XIX-lea în stil secession, prin eforturile ctitorilor Nicolae şi Ruxandra Sofian, doi mari filantropi ai vremii. Altă dată, locul în care aveau loc seratele şi petrecerile date de boierii oraşului, astăzi Casa Sofian, se transformă uşor-uşor într-un morman de ruine.

Geamuri sparte, trepte rupte, uşi baricadate cu scânduri bătute în cuie şi cu lacăt ruginit, tencuiala căzută. Acesta este tabloul sinistru al Casei Sofian în anul 2009.

„Încă nu se lucrează la Casa Sofian. În decembrie anul trecut s-au alocat aproximativ 800 milioane lei de la Ministerul Culturii, însă nu s-au făcut decât nişte decopertări, protejări ale acoperişului şi organizare de şantier. Nu ştiu cam de ce sumă este vorba pentru ca lucrările măcar să înceapă. Constructorii de la Restaco Suceava aşteaptă banii", a precizat Lucian Leonte, protopopul judeţului Botoşani.

Autorităţile locale susţin că nu pot face nimic pentru a ajuta acest monument să supravieţuiască. „Casa Sofian este de şase ani în grija Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi dacă există vreun proiect de investiţie ei ştiu asta. Ştiu din discuţiile cu Înalt Prea Sfinţia Sa Teofan că există un proiect în execuţie. Dacă acest monument ar fi fost în grija noastră, a Consiliului Judeţean, de mult ar fi fost un proiect prin care să reabilităm casa cu finanţare externă", a declarat Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.

"Trec mereu pe aici şi mi se rupe inima când văd că pe zi ce trece casa arată tot mai rău", a spus Mariana S., pensionară

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite