Casa Iancu de Hunedoara se prăbuşeşte din cauza neînţelegerilor între proprietari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Historia-Baia Mare
Historia-Baia Mare

În centrul oraşului Baia Mare există un monument, inclus în patrimoniul cultural naţional, ca imobil de clasa A, cu o istorie atât de bogată, şi care în ciuda acestui fapt poate fi lense omisă de turiştii care vin în această urbe.

Edificiul despre care vorbim este Casa Iancu de Hunedoara, însă deşi este o construcţie medievală, dacă ai trece pe cealaltă parte a străzii cu siguranţă ai rata-o. Principalul motiv: nu arata ca de la 1450!

Construcţia edificiului a început în 1446, acesta fiind partea a vechiului castel medieval ridicat de voievodul Iancu de Hunedoara. Casa a fost ridicată pentru soţia sa, Elisabeta, de aceea monumentul este cunoscut şi sub numele de Casa Elisabeta.

Lucrările au fost finalizate în 1490, de fiul cel mic al voievodului transilvănean, regele maghiar Mathia Corvinul, cel care a preluat tronul Ungariei de la Ladislau al V-lea, supranumit Postumul.

După Marea Unire de la 1918, clădirea a intrat în proprietatea statului român, care a preluat bunurile regale nerevendicate. Revoluţia din 1989 şi vidul legislativ din domeniul patrimoniului, a permis ca după 1995, părţi din imobil să fie vândute de Primăria municipiului unor persoane fizice/juridice.

CITIŢI AICI CONTINUAREA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite