Casa Ghica, cea mai veche construcţie-monument din oraşul Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ea este legată întreaga istorie a oraşului. Construită în varianta neoclasică, de arhitecţi ruşi şi polonezi, Casa Ghica este situată în centrul istoric al Vasluiului, lângă Casa

ea este legată întreaga istorie a oraşului. Construită în varianta neoclasică, de arhitecţi ruşi şi polonezi, Casa Ghica este situată în centrul istoric al Vasluiului, lângă Casa Mavrocordat, unde se află şi Palatul Copiilor Vaslui, Biserica Sfântul Ioan şi situl arheologic de la Curţile Domneşti.
"După demolarea vechii clădiri a şcolii nr. 6 Vaslui, care ascunde, practic, monumentul istoric Casa Ghica, s-a intenţionat crearea unui spaţiu deschis, care să pună în valoare monumentele istorice menţionate. Din păcate, oamenii de cultură nu au găsit înţelegere la factorii de decizie", a declarat profesorul Dan Ravaru, de la Centrul pentru Conservarea Creaţiei şi Tradiţiei Populare din judeţul Vaslui. El mai spune că soarta Casei Ghica este incertă. "Considerată monument istoric, Casa Ghica a aparţinut, aşa cum era firesc, instituţiilor de cultură, pentru o scurtă perioadă, şi apoi a revenit învăţământului", a mai adăugat profesorul Dan Ravaru.

Din familia Ghica, cei mai mari boieri din Vaslui
Un loc aparte în istoria Vasluiului este ocupat de familia Ghica, de veche origine albaneză, cea care a dat mulţi domnitori Moldovei. Ghiculeştii au intrat, aşa cum s-a întâmplat peste tot în Moldova, prin moştenirea celei mai mari suprafeţe de pământ din Vaslui. Hatmanul Gheorghe Ghica, cel care a stăpânit această moşie în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a ridicat actualul monument istoric din Vaslui, Casa Ghica, situată în spatele şcolii nr. 6 "Mihai Eminescu" Vaslui. Hatmanul a înzestrat construcţia cu acareturi şi beciuri adânci, care au dispărut, singura construcţie rămasă fiind doar casa. Moştenitoarea hatmanului Gheorghe Ghica a fost fiica sa, Elena. Aceasta s-a născut în anul 1803 şi este sora ultimului domnitor al Moldovei, Grigore Ghica. Elena Ghica a rămas în amintirea contemporanilor mai ales prin uluitoarea sa frumuseţe. Dar, mai important decât aceasta, este faptul că în anul 1816, când avea doar 13 ani, ea a participat la primul spectacol de teatru în limba română, susţinut la Iaşi. Atunci, cărturarul Gheorghe Asachi a pus în scenă piesa "Mirtil şi Chloe", de Gessner.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite