Căruţaşii botoşăneni, fac legea pe şosele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Atelajele trase de cai circulă nestingherite pe drumurile naţionale şi chiar pe E58. Poliţiştii se codesc să aplice Codul Rutier şi să confişte căruţele şi caii, pentru că nu au unde să le ţină.

Botoşaniul este singurul judeţ din ţară cu mai multe căruţe decât maşini, arată statisticile Poliţiei Rutiere. În evidenţele acesteia se află peste 44.000 de atelaje, comparativ cu doar 42.000 de maşini înmatriculate. În medie, există o căruţă la zece locuitori, iar mii de familii depind de acest mijloc de transport.

Căruţele au însă un impact nefast asupra traficului, mai ales când circulă noaptea pe drumul european 58 sau pe cele naţionale, nesemnalizate, încărcate cu vârf sau lăsate în voia cailor.

„Doar n-o să zburăm”

Oamenii legii spun că una din trei căruţe este condusă de bătrâni, copii sau persoane aflate sub influenţa alcoolului, care ajung acasă mai mult datorită cailor, decât a capacităţii lor de a conduce atelajul. Lunar, are loc cel puţin un accident rutier provocat de căruţe.

Pentru căruţaşi, lucrurile sunt simple. Ei cunosc restricţiile, dar spun că nu au alte drumuri pe care să meargă. „Avem proprietăţi la care trebuie să ajungem. Doar n-o să zburăm. Suntem şi noi oameni şi avem dreptul să circulăm pe drumuri”, a declarat Ilie Bontea, căruţaş din localitatea Ipoteşti.

Poliţiştii, zmei cu şoferii, miei cu căruţaşii

Pe de altă parte poliţiştii, duri cu şoferii care încalcă regulile de circulaţie, par să uite cu totul Codul Rutier când se întâlnesc cu căruţaşii.

Aceştia scapă doar cu o mustrare. Legea spune clar că atelajele cu tracţiune animală nu au ce căuta pe drumurile naţionale, iar încălcarea acestei prevederi atrage amendarea „vizitiilor” şi confiscarea căruţelor.

Legea nu a fost însă aplicată niciodată la Botoşani. „Dacă ar fi să aplicăm legea, ar trebui să confiscăm zilnic cel puţin 40 de căruţe şi, implicit, 80 de cai. Nu avem unde să le depozităm”, a declarat comisarul-şef Dumitru Zmău, şeful Poliţiei Rutiere Botoşani.

„Este o problemă funciară”

Şi şefii Consiliului Judeţean (CJ) arată cu degetul spre primării. „Este o problemă de fond funciar. Primarii au retrocedat pământuri fără să ţină cont de lege. Aceasta prevede să fie păstrată o fâşie de aproape jumătate de metru pe marginea drumurilor publice, pentru situaţii de urgenţă.

Ei au dat însă pământ până-n «buza» şoselei”, a declarat Constantin Conţac, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Acesta spune că primarii trebuie să-i convingă pe ţărani să le cedeze înapoi fâşiile de la marginea drumurilor. Pe de altă parte, Conţac a recunoscut că CJ nu au alocat nici un ban în acest sens.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite