Cartea lui Cozmin Guşă propune întoarcerea privirii spre Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansarea cărţii lui Cozmin Guşă, sub egida Foreign Policy
Lansarea cărţii lui Cozmin Guşă, sub egida Foreign Policy

Editura Adevărul Holding a lansat ieri volumul lui Cozmin Guşă, „Imperialism în postcomunism”,care pune accentul pe necesitatea unor parteneriate noi, încheiate de România cu puteri emergente.

La lansarea volumului au participat Peter L. Imre, managerul general al trustului Adevărul Holding, Iulian Fota, consilier prezidenţial, sociologul Dan Dungaciu şi jurnaliştii Ovidiu Nahoi şi Ion Cristoiu. Moderatorul dezbaterii a fost Ion M. Ioniţă, redactor-şef al revistei „Foreign Policy România".

„Am scris cartea pentru ca tinerii români să înţeleagă în ce context geopolitic se află astăzi România într-o perioadă în care nu ne mai punem întrebări", a spus Cozmin Guşă. În opinia sa, relaţia României cu Rusia trebuie urgent recalibrată, măcar din perspectiva colaborării interstatale în contextul transportului şi depozitării de gaz natural, dacă nu chiar a renegocierii unor condiţii mai bune pentru import de energie.

Apoi, relaţia cu Turcia, al cărei capital semnificativ de investiţii externe n-a reuşit să se extindă şi-n România, poate fi potentaţă tocmai prin sprijinul partenerului SUA. Această ţară  „coordonează încă de la distanţă macromişcările geoeconomice ale Turciei", consideră Guşă. La fel de importantă pentru România este construcţia unei relaţii profitabile cu China. Pledoaria pentru soluţia eurasianismului nu exclude însă parteneriatele cu SUA şi UE.

Prezent la lansarea cărţii, Iulian Fota, consilier prezidenţial a subliniat că  „opţiunile sunt fundamentale pentru un popor. România se află unde trebuie. Fără a fi perfectă, calea europeană este preferabilă celei turceşti sau ruseşti".  În opinia sa, opţiunea României pentru NATO şi UE a fost corectă, aderarea aducând beneficii materiale uriaşe.

La fel de sceptic faţă de necesitatea trecerii României de la euroatlantism la eurasianism s-a arătat şi profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, care a atras atenţia asupra faptului că multe dintre conceptele cu care operăm astăzi precum euratlantism sau eurasianism ar putea să fie depăşite după sfârşitul crizei actuale, care va duce la importante transformări.

Opţiunea României

„Deja România are de făcut o opţiune", crede Ovidiu Nahoi, jurnalist la „Adevărul". „Ţara noastră va decide dacă doreşte o integrare mai profundă ce ar urma să culmineze cu Statele Unite ale Europei, plasându-se astfel alături de Germania, sau dacă este pentru o Uniune raţionalizată, de tipul celei dorite de Marea Britanie", a subliniat Nahoi.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite