Elena Cârstea, în faţa celui mai dificil moment din viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Cârstea, în faţa celui mai dificil moment din viaţă
Elena Cârstea, în faţa celui mai dificil moment din viaţă

Cântăreaţa în vârstă de 47 de ani va suferi o intervenţie chirurgicală, după ce i-a fost confirmată prezenţa unui anevrism cerebral în spatele ochilor.Stabilită de peste trei ani în America, solista de muzica uşoară va fi operată la 12 august la centrul medical JFK din Palm Beach, Florida, de către o echipă de neurochirurgi.

Mai citeşte şi:

VIDEO Elena Cârstea va fi operată pe creier

Conform spuselor Elenei Cârstea, aceasta a ajuns la Urgenţe pentru că se simţea rău. În urma unui consult medical amănunţit, medicii americani i-au descoperit acesteia un anevrism cerebral care necesită o intervenţie chirurgicală.

Pentru că este situat în spatele ochilor, operaţia este riscantă şi urgentă. După aspectul şi dimensiunile afecţiunii cerebro-vasculare, anevrismul se dezvolta de mai mult timp în craniul solistei.

Aceasta nu este prima problemă de sănătate a artistei. Elena Cârstea a declarat, cu ceva timp în urmă, că a renunţat la muzică din cauza unei probleme cu glanda tiroidă, care nu-i mai permitea să cânte aşa cum îşi dorea. Ea a recunoscut că a cedat insistenţelor venite din partea familiei şi a prietenilor, care îi cereau să apeleze la părerea unui specialist.

Cârstea va fi operată la 12 august la centrul medical JFK, din Florida. Deschis în 1966 în memoria celui de-al 35-lea preşedinte american, John F. Kennedy, acesta a fost gândit la început ca un spital comunitar.

Astăzi, are o capacitate de 460 de paturi şi este specializat în neurologie, oncologie şi cardiologie. Cu peste 500 de medici, 2.200 de asistenţi şi 300 de voluntari, centrul medical a fost declarat de către National Research Corporation „spitalul preferat“ al americanilor.

Potrivit „Gardianul“, în echipa medicală care va fi prezentă la operaţia solistei se numără neurochirugii Joshua G. Kouri şi Steven A. Dutcher.

Ce este un anevrism

Anevrismul cerebral este o afecţiune cerebro-vasculară care se manifestă prin apariţia unor dilataţii anormale cauzate de slăbiciunea peretelui arterial. În majoritatea cazurilor, anevrismul cerebral este asimptomatic şi trece neobservat, dar există cazuri rare în care se rupe şi provoacă hemoragii, aceasta fiind cauza unui accident vascular cerebral.

„În România anevrismul nu este foarte frecvent întâlnit“, spune Profesorul doctor Vlad Ciurea, şeful secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“.

„Din nefericire, anevrismul intracranian, care este o umflătură a arterei, poate să aibă o evoluţie dramatică şi, în cazul unei rupturi, sângele să inunde creierul. Pacientul poate intra în comă şi, în cel mai rău caz, boala poate fi fatală. Anevrismul poate fi tratat chirurgical sau prin embolizare, este o decizie pe care o iau echipele de medici care analizează cazul. În cazul doamnei Cârstea, medicii au decis să apeleze la chirurgie. Reuşita unei asemenea operaţii depinde de mulţi factori, de starea pacientului, de vârstă şi de patologia asociată“, spune acesta, adăugând că, dacă operaţia reuşeşte, pacientul se recuperează rapid.

Momentele dificile din viaţa personală

Îndrăgita cântăreaţă a avut parte de mai multe probleme în viaţa personală. Sora ei, Sanda, căreia îi poartă numele una dintre fiicele Elenei, a murit în timpul Revoluţiei din 1989. De asemenea, tatăl ei s-a stins din viaţa în urmă cu mai mulţi ani. După mai multe relaţii, s-a căsătorit în 2003 cu omul de afaceri Ionuţ Laza, însă divorţul a venit după doar trei luni de căsnicie.

Elena Cârstea şi-a dorit enorm de mult să aibă copii şi a adoptat două fetiţe, Sanda (9 ani) şi Adriana (12 ani). Trei ani mai târziu, Elena l-a cunoscut pe americanul Glenn Muttard, cu care s-a căsătorit în acelaşi an, în Statele Unite, la Miami, unde s-au şi stabilit.

Premii şi distincţii

Elena Cârstea s-a născut la 26 februarie 1962, în Agnita, judeţul Sibiu. Primii paşi în muzică au fost făcuţi alături de sora sa, în formaţii muzicale şcolare. A urmat cursurile Liceului Pedagogic din Sibiu. A debutat în muzică în adolescenţă, la 16 ani, alături de Ioan Gyuri Pascu. Cei doi formaseră trupa „Trandafirii negri“.

De-a lungul carierei, a fost răsplătită cu numeroase premii la festivaluri autohtone şi internaţionale. În 1983 a primit premiul publicului la festivalul „Melodii 83“, unde a cântat piesa „Ochii tăi“. În 1995 a cucerit locul întâi la festivalul Izmir, din Turcia. Un an mai târziu, a fost desemnată cea mai bună interpretă de către Radio Contact. A susţinut peste 3.000 de concerte, în România, SUA, Germania, Canada şi Marea Britanie.

image

Reuşita unei asemenea operaţii depinde de mulţi factori, de starea pacientului, de vârstă şi de patologia asociată.

image


Vlad Ciurea
profesor-doctor

Suferinţa unor celebrităţi

În ultimele luni, mai multe personalităţi îndrăgite de public au avut parte de probleme de sănătate.

Cristi Minculescu (50 de ani) a suferit în primăvară un transplant hepatic la o clinică din oraşul german Regensburg, din cauza bolii polichistice hepato-renale de care suferea. Solistul a urmat un tratament de recuperare, şi-a revenit şi, în luna iulie, formaţia Iris s-a întors pe scenă, susţinând între timp mai multe concerte.

Actorul Jean Constantin (81 de ani) a fost internat la începutul lunii la Spitalul Judeţean Constanţa, din cauza unor probleme respiratorii şi a unei tensiuni arteriale mari. Constantin a fost transferat la 11 iunie la Institutul de Cardiologie „C.C. Iliescu“ Fundeni din Capitală. El a fost externat la sfârşitul aceleiaşi luni, având o stare de sănătate bună.

Actorul Nicu Constantin (70 de ani) şi-a sărbătorit ziua de naştere, 31 iulie, în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Militar, unde a fost internat în urmă cu trei luni. El este încă intubat, pentru că nu poate respira pe cont propriu. Actorul a fost internat la 11 mai cu o suferinţă pulmonară severă şi alte boli asociate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite