O poartă pe măsura Alba Carolinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O poartă pe măsura Alba Carolinei
O poartă pe măsura Alba Carolinei

Poarta a III-a a Cetăţii a fost restaurată, cu întreruperi, între 1998 şi 2008, costurile ridicându-se la peste trei milioane de lei. Un element simbolic al porţii îl reprezintă celula în care a fost închis Horea, în 2 ianuarie 1785, înainte de a fi tras pe roată.

Redată circuitului turistic în decembrie 2008, Poarta a III-a a Cetăţii reprezintă intrarea propriu-zisă în fortăreaţa de tip Vauban. Ansamblul este bogat decorat cu elemente antropomorfe, zoomorfe şi vegetale, alcătuite din scene de luptă, arme, steaguri, trofee şi blazoane.
„Pe Poarta a III-a se găsesc panouri care înfăţişează scena în care împăratul Carol al VI-lea îi predă generalului Eugeniu de Savoia spada şi un steag cu o eşarfă inscripţionată şi scena victoriei în război a generalului Eugeniu de Savoia, care primeşte de la Zeiţa Victoria macheta cetăţii“, a explicat Constantin Inel, directorul Muzeului Naţional al Unirii.

Sculptură barocă valoroasă

„La exterior este reprezentată şarja cavaleriei creştine şi atacul infanteriei imperiale asupra artileriei otomane, iar la interior reprezentările sunt inspirate de ambianţa politico-militare a epocii în care s-a construit cetatea. Spre est, poarta este încoronată de statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea, în timpul căruia s-a construit cetatea“, a mai adăugat directorul. Poarta este aşezată în mijlocul zidului format de bastioanele Sfântul Eugen şi Sfântul Capistrano, având patru piloni şi opt pilaştri, care susţin bolţile şi arcadele celor trei intrări
Datorită bogăţiei ornamentelor este considerată reprezentativă pentru sculputura barocă din Transilvania. „Construcţia a fost realizată de o echipă de meşteri condusă de Johann König, care au mai realizat în fortificaţia austriacă alte elemente de plastică barocă la bastioane şi Catedrala Romano-Catolică“, a afirmat Constantin Inel.
Soclul statuii lui Carol al VI-lea este încadrat de imaginile unor prizonieri turci, care cad îngroziţi sub copitele calului împăratului. Pe cornişă apare reprezentată stema Austriei, vulturul bicefal având pe piept stema Transilvaniei.
În soclul statuii lui Carol al VI-lea se află celula în care, la 2 ianuarie 1785, a fost întemniţat Horea, conducătorul răscoalei din 1785. Pe faţada interioară sunt patru statui simbolizând marile virtuţi: Abundenţa, Înţelepciunea, Cumpătarea şi Forţa.

Restaurată timp de 10 ani

Poarta a III-a a fost complet restaurată, cu întreruperi, în perioada 1998-2008, după un proiect realizat de arhitectul Gheorghe Lăncrănjan. Ministerul Culturii a alocat peste trei milioane de lei pentru restaurare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite