Cariere politice în pericol: Preda, Orban, Berceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfrângerea unor lideri marcanţi ai PD-L şi PNL în alegeri s-ar putea lăsa cu demisia acestora Rezultatul alegerilor locale de duminică poate însemna sfârşitul carierei politice a

Înfrângerea unor lideri marcanţi ai PD-L şi PNL în alegeri s-ar putea lăsa cu demisia acestora

Rezultatul alegerilor locale de duminică poate însemna sfârşitul carierei politice a unor lideri marcanţi din
PD-L şi PNL.

"Obiectivul a fost câştigarea alegerilor locale. Până în acest moment este îndeplinit", declara ieri dimineaţă Emil Boc, preşedintele PD-L. Partidul efectuase în cursul nopţii numărătoarea paralelă a voturilor, conform căreia PD-L obţinuse victorii pe linie - primării şi CJ - în judeţele Alba, Arad, Botoşani, Cluj, Dâmboviţa, Neamţ, Suceava, Tulcea. Datele PD-L arătau ieri că partidul obţinuse 14 posturi de preşedinţi ai CJ şi tot atâtea primării, iar zece candidaţi pentru primării intraseră în turul al doilea.

Băsescu l-a felicitat pe Boc

Optimismul lui Emil Boc, câştigător cu peste 70 % al Primăriei Cluj, era alimentat şi de faptul că preşedintele Traian Băsescu l-a sunat să-l felicite şi s-a interesat apoi şi în cursul dimineţii de luni, înainte de plecarea la Frankfurt, de situaţia partidului. Votul a confirmat cariera unor politicieni ai PD-L şi declinul altora.

Alături de Boc, au câştigat din primul tur: Gheorghe Falcă, la Arad, Gheorghe şi Cătălin Flutur, unul Primăria Botoşaniului, celălalt - preşedinţia CJ Suceava, Sorin Frunzăverde - şefia CJ Caraş, George Scripcaru - Primăria Braşovului.

Alţi lideri marcanţi ai PD-L, precum vicepreşedinţii Cezar Preda şi Cristian Boureanu sau fostul senator Radu Berceanu, care au concurat pentru şefiile CJ Buzău, Argeş şi Dolj, după numărarea a 25% din voturi se află în urma opozanţilor. Eşecul poate echivala cu încheierea carierelor lor politice, mai precis cu demisiile din funcţiile pe care le deţin în partid.

PD-L amână după turul doi al localelor evaluarea rezultatelor organizaţiilor locale, după cum a declarat Boc, dar probabil liderii cu rezultate slabe vor fi înlocuiţi. Şi Vasile Blaga, candidatul PD-L la primărie, a declarat ieri că va renunţa la şefia organizaţiei de Bucureşti, dacă va pierde.

Orban, sub spectrul demisiei

Liberalii sunt mulţumiţi de scorul politic obţinut de partid la nivel naţional, dar au o problemă cu prestaţia lui Ludovic Orban în cursa pentru Bucureşti. Conform unei decizii recente a Delegaţiei Permanente, liderii fililalelor care n-au reuşit să atingă media obţinută de partid pe ţară ar trebui să demisioneze din funcţii. Este foarte probabil ca niciunul dintre membrii conducerii liberale să nu-i solicite, însă, demisia lui Orban.

"Problema lui Ludovic Orban este şi la candidaţii pentru sectoare pe care i-a desemnat, pentru că niciunul nu a intrat în turul al doilea. Pe de altă parte, nu prea văd cine şi-ar lua în cârcă o organizaţie precum cea de la Bucureşti", a comentat unul dintre liderii liberali.

Conducerea PNL a analizat, ieri, rezultatele parţiale ale alegerilor locale, comunicate de BEC, liberalii arătându-se satisfăcuţi de procentul de aproape 20% preconizat. Coordonatorul PNL, Bogdan Olteanu, a declarat că formaţiunea sa a obţinut cel mai bun scor de după 1990, chiar dacă există judeţe care nu s-au ridicat la nivelul aşteptat.

PRM şi PNG se pot dezintegra

Liderii PRM şi PNG se pregătesc de represalii la nivelul filialelor. Scorul extrem de slab obţinut la locale nu le dă celor două formaţiuni nicio şansă de a trece pragul electoral necesar pentru a intra în parlament. Potrivit unor surse din PRM, Corneliu Vadim Tudor are toate şansele să fie părăsit de membrii partidului, în cazul în care va ordona sancţionarea conducerii organizaţiilor din teritoriu. Mişcări similare sunt aşteptate şi la PNG-CD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite