Cârciuma lui Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când Emil Boc a ajuns prim-ministru, rudele acestuia sunt asaltate de sătenii din Răchiţele cu felicitări. Ei îl aşteaptă pe premier, de Crăciun, acasă. În fiecare zi, pe la amiază, oamenii îşi dau întâlnire la barul deţinut de familia Boc, aflat chiar în centrul satului, unde discută despre noul guvern.

De câteva zile, magazinul şi barul familiei lui Emil Boc din Răchiţele, comuna Mărgău, sunt pline de clienţi. Desemnarea sa ca şef al Executivului a făcut valuri în satul natal din inima Apusenilor. Moţii coboară zilnic din munţi pentru a sta de vorbă cu rudele premierului.

Răchiţenii nu-şi fac însă probleme că guvernul nu va trece de Parlament. „Află el o soluţie, cum să fie bine“, este convinsă Marinela Suciu, fina premierului.

Domeniul familiei Boc de la Răchiţele se întinde pe câteva hectare, chiar pe marginea şoselei care duce spre centrul localităţii.
Venind dinspre şcoală, vezi prima dată pe dreapta magazinul şi bufetul, o clădire veche, cu două încăperi, care a fost retrocedată după Revoluţie de Întreprinderea de Prospecţiuni şi Explorări Geologice.

Magazinul se învecinează cu pensiunea Maria, cu două niveluri, ridicată de câţiva ani de fratele mai mare, Ioan Boc.

După casa familială a fratelui, urmează casa bătrânilor, unde funcţionează şi un gater cu lemne. În spatele proprietăţii, spre pădure, se află şi casa lui Emil Boc, în care premierul a copilărit.

Verva cea mare este însă la bar, în centrul satului. Patronul, Ioan Boc, fratele mai mare al premierului, este mereu prezent printre meseni. Întrebările consătenilor curg: va fi acelaşi Emil Boc? Va mai veni acasă, ca de obicei, de Sărbători? Va veni cu escortă? Va mai merge cu băieţii la colindat, până dimineaţă, pe munţi, cum se obişnuieşte?

Dezbateri aprinse pentru noul guvern

În aşteptarea răspunsurilor, răchiţenii fac şi desfac iţele noului guvern. Pentru ei nu există posibilitatea ca guvernul să se prăbuşească sau ca lui Emil Boc să-i pună beţe în roate vreun partener politic. „Se încăpăţânează până îi iese ce vrea. Să-l lase şi ceilalţi să lucreze. L-a ajutat Dumnezeu şi s-a descurcat”, spune fina Marinela.

Lui nea Ilie Roşu nu-i este însă pe plac jumătatea mai în vârstă a guvernului. Crede că parteneriatul cu PSD e păgubos: „Au venit iar cu aceiaşi oameni expiraţi”. Ioan Boc intervine diplomatic în apărarea partenerilor de guvernare ai fratelui său: „Poate au mai multă experienţă decât tinerii”.

Tata Boc a pus geamurile la Gara de Nord

Pe când discuţia e în toi, uşa se deschide şi apare tatăl premierului, Ioan Boc. La cei 84 de ani ai săi, este primit ca un rege. Toţi se ridică, îl salută şi îi eliberează apoi masa din mijlocul încăperii. După câteva minute apare şi Petru, fratele său mai mic, în vârstă de 80 de ani. Ioan cere cărţile de la tejghea pentru un joc de „66” cu fratele său, aşa cum face de mulţi ani.

Ca mai toţi locuitorii în vârstă ai comunei Mărgău, şi Ioan Boc a fost la viaţa lui geamgiu. Printre picături, când se împart cărţile, Ioan îşi aminteşte perioada în care a fost la Bucureşti cu căruţa. Imediat după război, a reparat toate geamurile din Gara de Nord, distruse de explozii. „Acum, după 60 de ani, fecioru-meu trebe să margă şi el la Bucureşti să îndrepte lucrurile, că-s geamurile economiei sparte”, spune bătrânul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite