Caravana filmelor TIFF debutează la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinefilii vor urmări pelicule de calitate în auditoriumul Schmidt

Organizatorii speră că filmele de Oscar vor redeschide apetitul sucevenilor pentru artele vizuale.

Tragicomedia „Nunta mută" regizată de Horaţiu Mălăele şi producţia americană „Iluzionistul" vor rula, mâine după-amiază, în auditoriumul Joseph Schmidt de la Universitatea Suceava. Lung-metrajele sunt prezentate în cadrul Caravanei Filmelor, manifestare naţională iniţiată de organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Un bilet costă zece lei, iar sala are o capacitate de 235 de locuri. Proiecţia filmelor este considerată un eveniment de către oamenii de cultură din oraş, în condiţiile în care cele două cinematografe sucevene nu mai funcţionează de peste un an. Interesul oamenilor pentru astfel de activităţi este, însă, pus la îndoială de artiştii care s-au implicat, în anii trecuţi, în acţiuni de acest tip.

Mai găsiţi bilete până mâine

„Doi ani de zile am organizat Zilele Filmului Spaniol. Din zece mii de studenţi, cât are Universitatea, au venit zece. Dacă vor fi aduşi forţat, ca pe vremea lui Ceauşescu, vor fi spectatori. Altfel nu vin", preconizează artistul plastic Constantin Severin.

Potrivit Ericăi Bleahu, manager al auditoriumului, afişele de promovare a evenimentului au fost postate cu două zile înainte de proiecţia filmelor, iar numărul de bilete vândute până ieri după-amiază era mic. „De obicei, biletele se vând chiar înainte de spectacol", afirmă Bleahu.

„Venus" rulează joi

Mâine, la ora 17.30, rulează o producţie SUA, din 2006, „Iluzionistul", cu Edward Norton şi Jessica Biel. De la ora 20.00, poate fi urmărit lung-metrajul „Nunta mută", cu Meda Victor şi Alexandru Potocean. Cea de a doua zi a caravanei TIFF aduce un film nominalizat la Oscar în 2007, „Venus", pentru rolul lui Peter O’Toole.

Proiecţia are loc la ora 17.30 şi este urmată de cel mai scump film românesc de după 1989, realizat cu un buget de peste 2 milioane euro. „Restul e tăcere" al lui Nae Caranfil prezintă povestea producerii primului film românesc, în 1911, „Independenţa României", de către regizorul Grigore Brezeanu. Caravana TIFF va trece în următoarele două luni prin alte 15 oraşe, printre care Dorohoi, Piatra Neamţ, Bacău, Focşani, Buzău, Ploieşti, Braşov, Sibiu şi Târgu Mureş.

"M-am săturat de filme văzute la monitorul calculatorului. Abia aştept o proiecţie pe ecran mare" a spus Simona Creţeanu, elevă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite