Captură de 102 "peşti" români în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai "de încredere" proxeneţi bărbaţi sunt cunoştinţele sau rudele prostituatelor O vastă operaţiune a poliţiei italiene s-a finalizat, ieri, cu arestarea a 113 de persoane, dintre

Cei mai "de încredere" proxeneţi bărbaţi sunt cunoştinţele sau rudele prostituatelor

O vastă operaţiune a poliţiei italiene s-a finalizat, ieri, cu arestarea a 113 de persoane, dintre care 102 români implicaţi în fenomene de proxenetism şi favorizarea imigraţiei clandestine. Alte 338 de persoane, între care 310 de naţionalitate română, au fost denunţate.

Operaţiunea, care a durat două luni şi a beneficiat de sprijinul poliţiştilor români veniţi de la Bucureşti şi infiltraţi în interiorul organizaţiilor criminale, a fost coordonată de Serviciul Central Operativ al Direcţiei Centrale Anticriminalitate al Poliţiei de Stat Italiene. Au fost implicate şi echipele mobile din Torino, Perugia, Bologna, Padova şi Verona.

Poliţiştii români i-au sprijinit pe cei italieni

Grupul de lucru s-a constituit în urma unei iniţiative a protocolului din decembrie anul trecut, între Ministerul de Interne italian şi cel român pentru colaborarea între cele două ţări împotriva traficului de fiinţe umane. Spre exemplu, operaţiunea a permis şi arestarea unui important personaj al criminalităţii salernitane, un bărbat căutat din martie 2006, care se refugiase în Est. Este vorba de Antonio Costantini, originar din Lecce, care trebuie să ispăşească nu mai puţin de 21 de ani de închisoare pentru un omor săvârşit în urma unui scandal între clanuri. El a fost arestat la Craiova. Şi la Bologna au fost arestaţi patru români, toţi cu antecedente penale în ce priveşte infracţiuni contra patrimoniului, responsabili de numeroase furturi în Toscana şi Emilia-Romagna.

Numărul prostituatelor din România şi Bulgaria este în creştere

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei Caritas Ambrosiana, cei care aduc fetele românce în Italia, să se prostitueze, nu sunt nicidecum străini. Sunt, de obicei, cunoştinţe sau rude, persoane de încredere, care, sub promisiunea unei munci normale, de obicei ca îngrijitoare, iau fetele din oraşele în care locuiesc - Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Craiova etc. - şi le aduc în Italia. Odată ajunse aici, fetele sunt sechestrate, de obicei li se confiscă documentele, şi sunt trimise în stradă să se prostitueze. Fenomenul a luat o amploare deosebită în ultimii ani, iar fetele care reuşesc să iasă din "capcană" povestesc totul poliţiştilor sau asistenţilor sociali, intrând sub protecţia acestora.

În Italia se estimează prezenţa unui număr între 19.000 şi 26.000 de prostituate străine, cu o concentrare de aproape 4.500 în regiunea Lombardia şi de 2.500 în Milano şi împrejurimi. Este în creştere constantă prezenţa fetelor care vin din România, Bulgaria, Ucraina şi Moldova, multe dintre ele fiind minore. O lege din 1958, care este încă în vigoare, reglementează practicarea prostituţiei şi pedepseşte proxenetismul.

Pedeapsa se dublează, între altele, dacă se exploatează în scopul prostituţiei persoane care nu au împlinit 21 de ani, dacă se folosesc ameninţări şi violenţe şi dacă proxenetul este rudă sau prieten.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite