Captivi în şuvoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi suceveni au stat aproape 12 ore în mijlocul unei viituri formate pe râul Moldova Sute de case din judeţul Suceava au fost măturate de ape. Cea mai gravă situaţie s-a

Doi suceveni au stat aproape 12 ore în mijlocul unei viituri formate pe râul Moldova

Sute de case din judeţul Suceava au fost măturate de ape. Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în oraşul Câmpulung Moldovenesc.

Prinşi ca într-o capcană în mijlocul apelor umflate de viitura venită pe râul Moldova, Costel Istrati (46 de ani) şi Marian Olariu (25 de ani), muncitori la balastiera din satul Capu Câmpului, au trăit 12 ore de coşmar.

Chinul celor doi a început miercuri, în jurul orei 4.00. "A venit apa mare şi a lovit excavatorul în care dormeam. M-am speriat şi am sărit pe grămada cu balast. Cel mai greu a fost pe timpul nopţii. Nu vedeam nimic, iar apa făcea un zgomot care speria şi morţii. Am dat telefon după ajutoare şi m-am rugat la Dumnezeu", povesteşte Marian Olariu.

Scos cu barca

Salvarea tânărului s-a dovedit o adevărată piatră de încercare pentru pompieri. Primele tentative de a trimite o barcă pneumatică în ajutor au eşuat din cauza curenţilor foarte puternici.

Autorităţile au cerut un elicopter militar, dar vremea nefavorabilă a împiedicat aparatul să ajungă în zonă. Abia ieri la ora 14.00, Marian a fost salvat cu o barcă, după o acţiune care a durat mai bine de 60 de minute.

Mai norocos s-a dovedit Costel Istrati. Aflat pe altă grămadă de balast, mai aproape de salvatori, bărbatul a fost scos cu ajutorul unor frânghii aruncate de pompieri. "Momentele cele mai dificile au fost când apa creştea. Mă temeam că nu o să mai am unde mă adăposti, dar Dumnezeu m-a salvat", a spus bărbatul.

Inundaţiile au lovit în plin şi oraşul Câmpulung Moldovenesc. Pe strada Valea Seacă, apa a fost de peste patru metri. "Pe la 2 noaptea a venit apa mare. Ca un perete, parcă era Dunărea", îşi aminteşte Elena Maruseac.

Drum blocat în Neamţ

Alţi vecini s-au trezit fără maşinile din curte. Acestea au fost strivite de viitură, care a creat panică şi printre 70 de copii şi profesori, aflaţi într-o tabără de lângă Câmpulung Moldovenesc. Grupul a fost evacuat în siguranţă de jandarmi.

În judeţul Neamţ, 100 de familii au rămas izolate, 50 de gospodării au fost inundate, iar aluviunile şi arbuştii aduşi de torenţi au blocat DN15 pe mai multe porţiuni. (A contribuit Alex Nechita)

Viituri pe râurile din şase judeţe

Moldovenii sunt în continuare ameninţaţi de inundaţii. Hidrologii au instituit cod portocaliu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice ale Prutului şi Siretului. Avertizarea, valabilă până în această după amiază, vizează judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, dar şi Harghita (Transilvania).

Pericol pentru oameni

În aceste judeţe sunt aşteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile din zonă. "Va fi cod portocaliu, deci fenomenele pot deveni periculoase pentru oameni. Starea de instabilitate este generalizată în toată Moldova, dar în centrul şi nordul regiunii va ploua mai mult ca în sud", ne-a explicat Constantin Drăcşineanu, directorul Centrului Regional de Meteorologie Moldova Iaşi.

Potrivit acestuia, abia de duminică se vor reduce cantităţile de precipitaţii. "Duminică vremea se va îmbunătăţi, dar starea de instabilitate încă va rămâne", a precizat Drăcşineanu. Codul galben instituit, miercuri, de meteorologi, rămâne valabil în Vrancea, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Bistriţ Năsăud, Cluj şi Arad.

Previziunile hidrologilor

Cod portocaliu: Risc de viituri care pun în pericol siguranţa oamenilor şi a bunurilor.

Cod galben: Risc de viituri care produc pagube nesemnificative, dar necesită vigilenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite