Căpşunile Occidentului nu-i mai atrag pe băcăuani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei rămaşi fără serviciu preferă şomajul în locul muncii peste hotare

Din 35 de firme de recrutare din Bacău, doar două au reuşit anul trecut să plaseze muncitori pe piaţa din Vest.

Puţini băcăuani se mai arată interesaţi să-şi câştige existenţa muncind peste hotare. Conform unei statistici înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), din cele 35 de firme de recrutare înregistrate în judeţ, doar două au avut activitate în ultimul an.

Lipsa de clienţi pentru agenţiile de plasare a forţei de muncă este cu atât mai greu de explicat, cu cât în Bacău sunt luaţi în evidenţă 16.000 de şomeri. „Sunt două aspecte care au influenţat acest gen de afacere. Primul ţine de legislaţia în domeniul muncii care este foarte strictă pentru cei care plasează muncitori în afara României. Al doilea este legat de lipsa de încredere a populaţiei în astfel de firme”, a declarat Ioan Barbu, inspector-şef adjunct pe relaţii de muncă din cadru ITM Bacău.

Studenţii sunt
cei mai harnici

Băcăuanii care ar dori să-şi încerce norocul în străinătate ar avea şanse mari să-şi găsească de muncă în agricultură. Slujbele scoase la concurs cel mai frecvent sunt cele de culegători de căpşuni, mere sau cireşe. Patronii firmelor de recrutare se plâng, totuşi, că cererea este alarmant de mică, iar mulţi dintre ei susţin că se gândesc să închidă afacerea.

„Am contracte încheiate cu două firme din Anglia pentru plasarea a 200 de muncitori în agricultură. În două luni de zile, doar şapte persoane s-au arătat interesate de ofertă. Am ajuns la concluzia că românii nu mai sunt interesaţi să muncească”, a declarat Marius Panaite, patronul unei firme de plasare a forţei de muncă din Bacău. Singurii clienţi care se lasă totuşi convinşi că ofertele sunt cât se poate de serioase sunt studenţii. Din păcate, spun administratorii societăţilor de recrutare, perioada în care studenţii pot munci în agricultură este mică şi nu le acoperă toate locurile disponibile. „Studenţii sunt mai receptivi şi mai dornici de muncă. Avem studenţi chiar şi din Iaşi, Cluj şi Bucureşti”, a mai spus Panaite.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite