„Căpşunarii” dau bani grei pe dantură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În unele cabinete stomatologice din Deva, un tratament dentar costă cât unul la un cabinet în centrul Vienei.

În timp ce în ţara vecină, Ungaria, pelerinajul stomatologic a devenit industrie, la noi nu există nici măcar intenţii pentru acest tip de servicii turistico-medicale. Având sens unic, dinspre Vest spre Est, “şpilul” acestui tip de afacere este costul local al serviciilor stomatologice de până la cinci ori mai mic decât cel din Occident. Cu toate acestea, singurii pacienţi din străinătate care vin la Deva să-şi repare dantura sunt hunedorenii plecaţi la muncă peste hotare. „Am avut vara trecută aproape 1.000 de pacienţi de acest tip, dar nici un străin”, a spus medicul stomatolog Al Hamdioui Noureddine. În opinia stomatologului Mihai Suciu, judeţul Hunedoara nu are şanse reale să devină curând un “duty-free” stomatologic. „Toţi francezii, italienii şi austriecii se opresc să-şi rezolve problemele dentare în Ungaria. E mai aproape pentru ei. Zona Balaton e înţesată de cabinete stomatologice. În Vestul Ungariei sunt peste 200 de cabinete medicale în orăşelele de pe frontieră. Noi suntem prea departe”, a spus Mihai Suciu.

Servicii prea scumpe
Căpşunarii” asigură peste 85 la sută din veniturile cabinetului pe perioada de  vară. „Tariful pe care îl cer acestora este egal cu cel al pacienţilor de acasă”, a spus medicul. Însă pentru puţinii străini care vin cu solicitări de servicii stomatologice, Mihai Suciu cere un tarif majorat cu 25 la sută.
În opinia medicului Mustapha El-Haj Sleiman motivul pentru care Deva nu este competitivă pentru turismul stomatologic este legat de tarifele practicate. „Cunosc medici la Deva care cer tarife la fel de mari ca la Viena. De exemplu, 70 de euro pentru o plombă. Austriacul nu va veni până aici să plătească acelaşi tarif ca acasă”, a spus medicul. Oricum preţurile serviciilor stomatologice în judeţ sunt în continuă creştere. „Între 1990 şi 1995 pentru o coroană dentară în ceramică se plăteau aproximativ 30 de euro. Astăzi, sub 150 de euro nu mai discută niciun medic cu pacientul”, a spus Mihai Suciu. Prin urmare, avantajul preţului mai mic al serviciilor stomatologice din România faţă de cele din Occident se diminuează continuu.

Eşec
Turismul stomatologic pare o şansă de afacere ratată pentru judeţul Hunedoara

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite