„Căpşunarii” îşi cumpărau cazierele prin telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţişti români au ajuns în faţa instanţei pentru şpăgile luate de la cei care doreau să muncească în Spania. Membrii reţelei implicate în obţinerea de caziere, adeverinţe medicale şi vize de reşedinţă în Spania au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului Capitalei.

Reţeaua, care era organizată după “modelul” permiselor auto obţinute fraudulos în Argeş, oferea servicii românilor care munceau în Spania, fără a fi necesar ca aceştia să se întoarcă în ţară. Doritorii de acte de-a gata erau în special persoane plecate la cules de căpşuni.

Caziere, adeverinţe medicale şi acte necesare pentru obţinerea vizei de reşedinţă în Spania erau livrate “instant” de o reţea organizată de un agent din corpul de pază al IGPR şi de un poliţist care s-a ocupat de paza Ambasadei iberice.

Florea Daniela Iordache, angajată ca secretară în cadrul Direcţiei Cazier Judiciar şi Evidenţă Operativă elibera pe bandă rulantă cazierele. Preţul pentru emiterea în regim de urgenţă a unui cazier: 50 de lei plus un pachet de cafea sau o cutie de bomboane.

„Uniforma de poliţist le inspira încredere”

Fostul poliţist Constantin Dincă a povestit procurorilor cum i-a venit ideea, dar şi cum a gestionat această “afacere”. “Desfăşurându-mi activitatea ca poliţist în zona Ambasadei Spaniei la Bucureşti, diferite persoane din ţară, deşi nu le cunoşteam, apelau la mine pentru a le sprijini în obţinerea rapidă de vize pentru Spania.

Aceste persoane mă abordau întrucât mă vedeau în uniformă de poliţist în zona Ambasadei şi le inspiram încredere”, a povestit Dincă. După pensionare, în ianuarie 2006, el a decis, “din cauza lipsei de bani şi a situaţiei familiale complicate”, să se ocupe personal de intermedieri de acte.

“În această perioadă am ajutat la obţinerea de vize aproximativ 30-40 de persoane de la care am primit câte 200-250 de euro”, explică fostul poliţist reţeta succesului în “afaceri”.

“Am făcut acest lucru din prostie”

Pentru obţinerea de caziere şi de adeverinţe medicale, necesare la dosar, fostul poliţist a apelat iniţial la alte persoane (intermediarii “Jean”, “Bujie”, “Marco”, “Florin”, “Lucian”, “Libelulă”, “Jeagu”). Acest lucru avea însă şi un inconvenient: îi diminua profitul cu aproximativ 50 de euro.

Unul din intermediari, Ene Viorel, a ajuns la un alt poliţist - agentul şef Nicolae Cîmpeanu. “Este adevărat că am facilitat de câteva ori obţinerea de caziere judiciare, acest lucru făcându-l din prostie, de cele mai multe ori am ajutat aceste persoane pentru că eram sunat de persoane din conducere sau de colegi”, a explicat Cîmpeanu cum a ajuns în filieră. La rândul lui, şeful pazei apela la referentul care se ocupa de caziere, Florea Daniela Iordache.

Secretara avea cafea pentru tot blocul

Într-o servantă din sufrageria Danielei Iordache procurorii au găsit 74 de pachete de cafea şi mai multe cutii de ness, dar şi diferite sume de bani: 5.800 de lei, 2.390 de euro şi 50 de dolari. “Cafeaua am primit-o de la diferite persoane pentru eliberarea unor certificate de cazier…, banii provin de la părinţi şi fraţi, erau un ajutor”, a explicat secretara proveninţa bunurilor.

Percheziţia la biroul ei din cadrul IGPR a relevat că aceasta avea de eliberat, “la comandă”, mai multe caziere judiciare, conform indicaţiilor primite telefonic sau prin SMS.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite