Căpşunarii stau la cozi pentru a-şi schimba buletinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpşunarii stau la cozi pentru a-şi schimba buletinul
Căpşunarii stau la cozi pentru a-şi schimba buletinul

Cei mai mulţi solicitanţi au lucrat în străinătate şi au aşteptat vacanţa pentru a-şi actualiza actele

Ziua a început pentru ei la ora cinci dimineaţa, când s-au aşezat la coadă la Buletine ca să se treacă pe liste. Fiecare dintre cei care vin cu noaptea-n cap la Serviciul Local de Evidenţă a Persoanelor ca să-şi facă un nou buletin primeşte un bon de ordine cu care se întoarce peste câteva ore pentru a sta din nou la coadă.

Nu se aplică amenzi pentru întârzieri


Majoritatea celor care ajung aici sunt aşa-numiţii „căpşunari”, doljeni plecaţi de multă vreme la muncă în străinătate care nu au avut până acum nevoie de acte pentru că au lucrat la negru sau pur şi simplu nu au avut timp să se ocupe de preschimbarea lor.
„Nu am avut timp să ne ocupăm de actele astea şi acum am venit în concediu să le facem pe toate. Problema este că de câteva zile ne ţin pe drumuri. Am fi avut şi posibilitatea de a merge să le facem prin ambasadă, dar acolo durează cel puţin trei zile de muncă şi nu ne permitem să le irosim“,a spus Marian Mirel Neacşu, care stătea de dimineaţă la coadă împreună cu soţia ca să-şi înlocuiască buletinul expirat.
Reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor spun că în iulie şi august e nebunie, odată cu întoarcerea acasă a „căpşunarilor“. În total, peste 19.000 de craioveni şi locuitori ai celor 21 comune arondate Serviciului din Craiova deţin în prezent acte expirate.
Deşi angajaţii serviciului aflat în subordinea Primăriei spun că le trimit invitaţii la sfârşit de an şi după fiecare trimestru în care se constată că nu s-au prezentat să-şi facă noi cereri de eliberare a actelor de identitate, de multe ori misiunea e una, practic, imposibilă. „Mulţi sunt mutaţi de la acele adrese pe care le cunoaştem noi, lucrează în străinătate şi nu au nevoie de acele acte decât la un moment dat când vin la noi şi vor să le facă repede. În general, asta se întâmplă în lunile iulie şi august, motiv pentru care se creează aglomeraţie“,a spus Camelia Nicola, şefa Serviciului.
Din cele 3.600 de acte eliberate în iulie, aproximativ jumătate au fost pentru cei cu documentele expirate, susţin reprezentanţii SPCLEP Craiova. Aceasta a precizat că, deşi legea prevede amenzi pentru întârzieri la preschimbarea actelor expirate, Serviciul nu le-a aplicat niciodată. „E mult mai util să îşi rezolve problemele cu actele decât să îi ameninţăm noi cu amenzi“, a  adăugat Nicola.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite