Incendiu devastator în centrul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai înaltă clădire pe structură de oţel din ţară, Millenium Business Center, a luat foc în noaptea de vineri spre sâmbătă. Cauza incendiului pare a fi un scurtcircuit la un panou publicitar aflat pe imobil. Se presupune că panoul a fost lovit de un fulger, însă ancheta autorităţilor este în desfăşurare.

Incendiul la clădirea de 18 etaje situată pe strada Armand Călinescu numerele 2-4 a izbucnit în jurul orei 23.00, când mai mulţi locatari din zonă au văzut panoul publicitar electric arzând şi au sunat la 112. În câteva minute, trei autospeciale ale pompierilor au venit la faţa locului şi au reuşit să stingă focul.

Imediat după miezul nopţii însă, focul a reizbucnit la etajul opt al cădirii. Peste 35 de autospeciale şi 200 de pompieri s-au luptat până la ora 5.00 dimineaţă cu flăcările.

Incendiul i-a adunat la turnul din centrul Capitalei şi pe premierul Emil Boc, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul de sector, Neculai Onţanu şi ministrul Culturii, Theodor Paleologu. Acesta din urmă s-a arătat îngrijorat că focul ar fi putut afecta şi Biserica Armenească din vecinătate, declarată monument istoric.

„Ardeau calculatoare şi multe dosare“

Pentru cei mai mulţi dintre pompieri, acesta a fost cel mai greu caz cu care s-au confruntat. „Când am ajuns în faţa clădirii, aveam impresia că mă aflu în faţa Turnurilor Gemene din America“, povesteşte Laurenţiu Grigoraş, comandantul Detaşamentului Special de Salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Capitală.

Pompierul se temea ca structura de oţel să nu se topească şi blocul-turn să se prăbuşească peste ei în timp ce căutau prin birouri eventuale victime.

„Am văzut calculatoare arzând şi multe dosare, schiţe, dar, din fericire, nu am găsit nicio persoană înăuntru”, mai spune Grigoraş. După o primă evaluare efectuată ieri, Constantin Grăjdan, inspectorul general de stat al Inspectoratului de stat în Construcţii (ISC), a declarat că structura de rezistenţă nu a fost afectată de incendiu, iar demolarea clădirii este exclusă.

Clienţii băncilor, redirecţionaţi

În incinta imobilului îşi aveau sediul mai multe bănci şi un punct de lucru al Transelectrica. Reprezentanţii agenţiei Alpha Bank situată la parterul clădirii de birouri Millenium Business Center au precizat că toate evidenţele privind portofoliile clienţilor sunt în deplină siguranţă, baza de date a băncii fiind foarte bine protejată.

De asemenea, reprezentanţii Transelectica au menţionat că activitatea Dispceratului Energetic Naţional se află în altă clădire, iar compania va funcţiona normal.

image

Flăcările se puteau observa de la distanţă  Foto: Mediafax

Clădirea Millenium Business Center, evaluată la 30 de milioane de euro, are peste 72 de metri înălţime, este realizată integral din sticlă şi oţel şi are 24 de niveluri, dintre care patru sunt subterane. Imobilul aparţine din 2007 Fondului de investiţii Deutche Gesellschaft fur Immobilienfonds, parte a Aberdeen Property Investors din Scoţia.

Construcţia clădirii a început în anul 2003 şi a fost finalizată în anul 2006. La acea vreme, reprezentanţii Bisericii Armeneşti au protestat în mod repetat, arătând că integritatea lăcaşului de cult era ameninţată de anvergura proi­ectului.

Ieri-dimineaţă, ministrul Culturii, Theodor Paleologu a declarat că astfel de clădiri nu ar trebui ridicate în vecinătatea monumentelor istorice: „Acest fel de porcării de clădiri construite ilegal în mijlocul Bucureştiului pun în pericol clădirile de patrimoniu din zonă, cum este Biserica Armenească”. Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei sectorului 2 susţin că autorizarea construcţiei este perfect legală şi are toate avizele stabilite de lege. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite