Bucureşti: Copaci de vârsta Capitalei, lăsaţi să putrezească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti: Copaci de vârsta Capitalei, lăsaţi să putrezească
Bucureşti: Copaci de vârsta Capitalei, lăsaţi să putrezească

Pe malul Dâmboviţei şi în curtea Bisericii de pe strada Batiştei din Capitală se găsesc doi arbori de peste 500 de ani. Chiar dacă reprezentanţii Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii spun că aceştia putea fi puncte de atracţie pentru turişti, speciile nu au niciun indicator care să precizeze calităţile, vechimea şi originea lor.

Citeşte şi:

CAMPANIE Insulele de verdeaţă din oceanul de ciment Calea Şagului (GALERIE FOTO, VIDEO, SONDAJ)

Arad: Şoferii cer tăierea pomilor de lângă drum

Unii dintre copacii din Capitală au fost plantaţi în urmă cu foarte mulţi ani, odată cu construirea unor cartiere, iar unii dintre ei au aproape aceeaşi vârstă cu oraşul. În curtea Bisericii Batiştei, la numărul 21, se află un dud gros de aproape cinci metri. Potrivit unui reprezentant al Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, Petre Puchiu, acesta are peste 500 de ani.

Un alt copac bătrân se află pe malul Dâmboviţei, lângă Podul Cotroceni. Acesta este un platan cu un trunchi gros de peste şase metri. „Au fost inventariaţi 22 de arbori centenari. Problema este că o parte dintre ei au scorburi foarte mari. Este necesară plombarea acestora, însă cei din primărie vor să taie dudul de pe Batiştei“, spune Petre Puchiu, membru al Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii.

Legenda dudului de pe Batiştei

Cei 22 de arbori vechi de peste un secol au fost declaraţi monumente de către reprezentanţii Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii. O parte dintre aceştia au fost plantaţi cu sute de ani în urmă pe strada Berzei, la Polizu şi în Parcul Gării. „Sunt foarte bătrâni, iar pentru unii dintre ei există şi dovada. Pe Biserica Batiştei se află o inscripţie cu o legendă de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu“, povesteşte Puchiu.

Conform legendei, Batiştei era o mahala locuită de mici meseriaşi, cojocari şi măcelari. În acele vremuri, deseori se întâmpla ca biserica din lemn şi cartierul să ardă. Cel care rămânea neatins era însă dudul, spre bucuria copiilor care se căţărau în el. Potrivit poveştii, domnitorul Constantin Brâncoveanu, care nu lăsa copiii să se urce în dud, a prins odată un puşti asupra faptului. La dojana domnitorului, copilul a replicat: „Lasă, Măria-ta! Dudul nostru este voinic! N-o să trăieşti nici tu, Măria-Ta, cât o să trăiască el!“.

Vor să taie copacul

Reprezentanţii Direcţiei de Protecţie a Mediului de la Primăria Capitalei vor să taie dudul de pe Batiştei pentru că starea lui este foarte proastă. Copacul aflat în curtea bisericii pare să nu fi fost toaletat de foarte mult timp. Crengile înalte ajung deja printre cablurile de pe stâlpi şi o parte atârnă pe trotuar. Problema acestuia este însă scorbura uriaşă care, în loc să fie tratată, a fost acoperită cu ciment, iar pomul este împrejmuit cu sârmă, acoperită în timp de scoarţa acestuia. Pentru că nu vrea să moară, din bătrânul trunchi a răsărit un pui de dud.

Singurii care mai îngrijesc copacul sunt angajaţii bisericii. „Se vede că este foarte bătrân, are câteva sute de ani. Vârsta acestora a fost testată de un specialist şi a reieşit că într-adevăr au peste 500 de ani. Problema este că cineva ar trebui să se ocupe de el, nu cred că e normal să fie cimentuit“, spune un angajat al Bisericii Batiştei.

Dudul este un arbore care poate ajunge şi la 15 metri înălţime, cu frunze asimetric lobate şi fructe dulci fade, albe (Morus alba) sau negru-roşiatice (Morus nigra). El creşte la noi în regiunile de câmpie şi pe dealurile joase.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite