Capitala culturală, fără monumente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din această lună, Palatul Culturii se va închide timp de trei ani pentru reparaţii Filarmonica, Teatrul Naţional şi Palatul Culturii primesc fonduri pentru reparaţii, după ce ani la

Din această lună, Palatul Culturii se va închide timp de trei ani pentru reparaţii

Filarmonica, Teatrul Naţional şi Palatul Culturii primesc fonduri pentru reparaţii, după ce ani la rând au fost uitate de autorităţi.

Mai multe monumente culturale şi istorice din municipiul Iaşi, aflate într-un stadiu avansat de degradare, au primit recent finanţări pentru a fi reabilitate. "Lucrările la Palatul Culturii vor dura 33 de luni, cu o investiţie de opt milioane de euro.

În acest timp, cele patru muzee vor fi închise", a spus Adriana Ioniuc, directorul artistic al Palatului Culturii. În ultimii zece ani, pentru reabilitarea clădirii, nu au fost alocate fonduri care să permită lucrări complexe.

100 de zile fără cărţi

Nici abonaţii Blibliotecii "Gheorghe Asachi", situată în incinta Palatului nu vor mai avea acces în clădire, deoarece publicaţiile urmează să fie mutate în alte locaţii.

"Conducerea Consiliului Judeţean va stabili în această săptămână un nou amplasament în care vom muta biblioteca", a precizat Cătălin Bordeianu, directorul Bibliotecii "Gheorghe Asachi".

Timp de trei luni, cât va dura mutarea cărţilor, biblioteca va fi închisă. "Merg la <> de când eram licean.

Mi-am păstrat permisul chiar şi acum, când am nevastă şi copii. Nu mă încântă să ajung prin cine ştie ce depozit ca să pot citi o carte şi cred că voi aştepta până se termină renovarea", a declarat ieşeanul Ionuţ P., de 29 de ani.

Amfiteatru în aer liber la Filarmonică

O altă clădire culturală din Iaşi care a zăcut mai mulţi ani sub schele, a primit recent fonduri pentru reabilitare. Concesionată de Universitatea de Arte "George Enescu", clădirea Filarmonicii va intra în reparaţii din luna septembrie.

Lucrările, pentru care se vor aloca 17 milioane de lei de la Ministerul Educaţiei, vor dura 18 luni.

"În spatele clădirii, vrem să construim un amfiteatru în aer liber, dar şi un spaţiu cu restaurante, cafenele", a spus Cristian Adomniţei, ministrul Educaţei.

Fonduri pentru reparaţii au mai primit şi bisericile Talpalari şi Nicoriţă, precum şi Podul de Piatră, considerat unul dintre monumentele arhitectonice ale Iaşiului.

Cetatea de Scaun, în pericol

La Suceava, mai multe monumente medievale sunt în pericol de prăbuşire. Cetatea de Scaun a început să alunece după ploile de acum trei ani. Pentru reabilitarea construcţiei nu a fost alocat niciun leu.

Şi turnul Lăpuşneanu, vechi de aproape 400 de ani, este în aceeaşi situaţie. Deşi reparaţiile au început de opt ani, nu au fost finalizate nici până acum. (Sandrinio Neagu)

La Filarmonică veneam în tinereţe, cu prietenii. Acum stăm şi admirăm clădirea din stradă
Tania Benţa
ieşeancă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite