Capitala de după Halaicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crin Halaicu a fost primul primar ales al Capitalei, după 1990. A început mandatul în 1992 şi l-a încheiat în 1996. A avut cel mai lung mandat de primar general şi cele mai puţine realizări.

Crin Halaicu a fost primul primar ales al Capitalei, după 1990. A început mandatul în 1992 şi l-a încheiat în 1996. A avut cel mai lung mandat de primar general şi cele mai puţine realizări. De atunci, fostul edil-şef nu a mai obţinut  nicio funcţie publică, ocupându-se  de afaceri.

El a semnat primul contract cu DaLli

În perioada lui Halaicu, japonezii de la JICA au contactat primăria pentru a realiza un studiu de trafic. Au fost semne de întrebare referitoare la modul în care municipalitatea s-a asociat pentru construcţia Sofitel şi a Satului Francez.
Cea mai mare lucrare stradală începută şi finalizată în timpul mandatului lui Halaicu a fost reabilitarea bulevardului Elisabeta.

Aceasta i-a iritat pe bucureştenii din zona centrală, pentru că bulevardul a fost total închis o vară întreagă, perioadă în care  s-a refăcut infrastructura străzii, cu tot cu echipamente edilitare şi trotuare. Lucrarea fusese estimată atunci la două milioane de dolari. Tot pe timpul lui Halaicu s-a realizat şi contractul cu Dalli, care a prevăzut concesionarea parcărilor de suprafaţă din oraş în care avantaja mai mult concesionarul decât municipalitatea.

“Când am fost nominalizat pentru această funcţie, domnul Halaicu avea o încredere de 8-10 procente, faţă de candidatul PDSR, Ilie Năstase, care intra în cursă cu peste 80%”, îşi aminteşte Victor Ciorbea, cel care a  preluat ştafeta de la Halaicu, în 1996.

Ciorbea spune că a preluat o instituţie în care cetăţenii nu aveau încredere. “Prin activitatea în timpul mandatului domnului Ha­laicu s-a format o imagine de corupţie şi serviciile erau la o funcţionalitate minimă”, a declarat Victor Ciorbea. Mai mult, fostul edil şi premier, mai târziu nu are amintiri plăcute referitoare la moştenirile din mandatul lui Halaicu.

“Când am câştigat, am început cu curăţenia. La propriu, am scos mii de tone de mizerie atât din centrul Capitalei, cât şi din zonele periferice. La figurat, am făcut curăţenie şi în primărie. Am înlăturat 70 de persoane într-o singură zi, oameni asupra cărora planau suspiciuni de corupţie”, îşi mai aminteşte Ciorbea.

 Mandatul lui a fost însă cel mai scurt, aproximativ jumătate de an în care au continuat discuţiile pe tema studiului (Agenţiei Japoneze de Dezvoltare) JICA, pentru îmbunătăţirea traficului şi cele referitoare la privatizarea regiilor de salubrizare şi de apă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite