Fabrica de olimpici din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de olimpici  din Capitală
Fabrica de olimpici din Capitală

Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, instituţie de învăţământ particulară ce aparţine unor oameni de afaceri turci, are în fiecare an aproximativ 100 de olimpici la fazele locale, naţionale şi internaţionale. Toţi elevii liceului au  promovat în vară examenul de bacalaureat.

Mai citeşte şi:

Dintre cei 520 de elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti, circa 100 sunt olimpici. Din ianuarie până în prezent, 65 de elevi au participat la olimpiadele naţionale, 60 dintre ei obţinând premii şi menţiuni. La competiţiile internaţionale din acest an au participat 25 de elevi, care s-au întors cu 31 de medalii de aur, argint şi bronz, unii dintre ei fiind medaliaţi la mai multe materii. Directorul Liceului Internaţional de Informatică, Ahmet Aki, a declarat că în şcoala sa există performanţă, acesta fiind şi motivul pentru care mulţi părinţi îşi trimit aici copiii.

„Îi atragem prin pregătirea din afara orelor. Practic, părinţii nu mai sunt nevoiţi să le plătească meditaţii copiilor. Numărul elevilor a crescut cu circa 300 în perioada 2006-2009, ajungând în prezent la 520 de elevi, mulţi dintre ei fiind olimpici“, spune Ahmet Aki. Astfel, din cei 66 de profesori, 15 se ocupă special de pregătirea intensivă a olimpicilor, program care înseamnă aproximativ zece ore săptămânal. Materiile la care elevii acestui liceu excelează sunt ştiinţele realiste: informatica, matematica, astronomia, chimia, fizica şi astrofizica.

Olimpicii internaţionali studiază gratuit

Conducerea liceului recrutează elevii care sunt deja olimpici din gimnaziu şi le propune să-şi continue studiile aici. Olimpicii internaţionali sunt scutiţi de plata taxei de şcolarizare, care ajunge la 3.250 de euro anual, şi de plata taxelor de internat.

De asemenea, aceştia primesc şi o bursă lunară din partea liceului, de până la 200 de lei pe lună. „Când eram în clasa a opta, am aflat despre liceu şi de modul în care sunt susţinuţi elevii care vor să facă performanţă în ultimul an de gimnaziu. Am rămas surprins de ceea ce oferă liceul. Nu plătesc nici taxa, nici internatul, şi pe deasupra am şi bursă“, povesteşte Cornel Amariei, elev în clasa a X-a şi medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de IT şi la Concursul Internaţional de Proiecte Informatice Infomatrix.

Tânărul şi-a propus să urmeze Facultatea de Informatică Aplicată la Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite ale Americii. Nu doar olimpicii şi părinţii acestora sunt mulţumiţi de pregătirea de la liceul bucureştean. Mihaela Suiu (44 de ani) din Suceava este mama unei eleve din clasa a XI-a care nu este olimpică. „Am preferat să plătesc, fiindcă mă interesează educaţia copilului meu. Fiica mea face pregătire la informatică de trei ori pe săptămână şi nu trebuie să mai plătesc meditatori“, explică Mihaela Suiu.

Instituţia de învăţământ privat face parte, alături de Şcoala Spectrum şi de The International School of Bucharest, din grupul Lumina Instituţii de Învăţământ. Directorul general al instituţiilor de învăţământ, Fatih Göktaş, declară, pentru „Adevărul“, că primul proiect a fost Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa, deschis în 1994.

Susţinut financiar de o altă şcoală privată

„Motivul înfiinţării a fost că, pe lângă comunitatea turcă numeroasă din Dobrogea, erau şi foarte mulţi oameni de afaceri turci care doreau pentru copiii lor o şcoală unde să se predea engleză, dar şi turcă şi română. Pentru că proiectul a avut succes, am înfiinţat un liceu şi în Bucureşti“, adaugă Fatih Göktaş.

Fiindcă taxele de şcolarizare sunt mai mici decât cele percepute de alte instituţii de învăţământ privat şi pentru că elevii de frunte nu plătesc, liceul este susţinut financiar de The International School of  Bucharest. „Taxele ajung aici până la 9.000 de euro pe an. La International School of  Bucharest vin în special copiii expaţilor şi se studiază după programa britanică, nu după cea românească, precum la Liceul Internaţional de Informatică“, conchide Fatih Göktaş. 

Universităţile din străinătate, la modă

Mulţi dintre absolvenţii Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti pleacă să studieze la universităţi de prestigiu din străinătate.

Ce spun experţii despre învăţământul privat

Experţii în educaţie sunt de părere că învăţământul liceal privat va face performanţă cât timp va respecta metodologia liceelor din străinătate. „Liceele private din România folosesc o altă metodologie, o metodologie care a dat rezultate excelente în străinătate. Un alt plus al acestor instituţii de învăţământ este faptul că îşi atrag elevii printr-un program de burse foarte bine pus la punct. Se merge foarte mult pe recompensarea elevului care face performanţă.

Folosirea celei mai bune metode de predare de pe piaţă, şi aici vorbesc despre metodologia englezească sau cea americană, ar trebui să fie o soluţie şi pentru sistemul educaţional de stat“, consideră Florin Colgeac, preşedintele Edu-Gate. Alina Gavrilă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite