Capitala Crăciunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu îngeri, turtă dulce şi păpuşi de porţelan, Târgul de la Viena reprezintă sufletul Crăciunului. Timişorenii se pregătesc de pe acum pentru vizita la cel mai renumit târg de profil de pe continent. Ei se alătură sutelor de mii de turişti care vin să admire iarna vieneză.

Alături de vals, cafea şi roata gigantică Riesenrad, Târgul de Crăciun este o marcă incontestabilă a Vienei. Numărul timişorenilor care îşi încep sărbătorile de iarnă cu o vizită la această manifestare creşte în fiecare an. Bănăţenii sunt atraşi, în primul rând, de atmosfera de basm care se creează timp de două săptămâni în capitala Austriei.

Numită şi „Piaţa Pruncului Isus” sau „Christkindlmarkt”, tradiţia acestor târguri în toată lumea germanică a început în perioada cavalerilor teutoni. După sute de ani, frumosul obicei este încă viu, iar spaţiul din centrul oraşului e rezervat exclusiv micilor producători de obiecte specifice Crăciunului.

 „Târgul de la Viena e una dintre ofertele noastre standard şi, de câţiva ani buni, timişorenii aleg să petreacă măcar câteva zile acolo”, a spus directoarea agenţiei Aerotravel, Raluca Ungureanu. Cu 449 de euro, timişorenii au asigurat transportul, cazarea la hoteluri de patru stele timp de opt nopţi şi vizita, pe lângă piaţa din Viena, la alte târguri de gen din Munchen şi un tur al Salzburgului. Preţul şi perioada se înjumătăţesc, dacă doritorii de Crăciun vienez aleg oferta fără transport, doar cu destinaţia Viena, ajungând la 232 de euro.

Castane prăjite şi îngeri

Timişorenii care vor merge pentru prima dată la „Christkindlmarkt” vor recunoaşte amplasamentul căsuţelor din lemn din Piaţa Operei de la noi. Modelul rămâne însă singura asemănare între cele două pieţe. Dacă în Timişoara obiectele specifice sunt prea puţine faţă de cele vândute şi la festivalul berii sau la mare, la Viena e o cu totul altă situaţie.

Aici vin zeci de meşteri şi patiseri care aduc obiecte realizate manual. Păpuşi din porţelan, jucării din lemn, globuri, castane prăjite, vin fiert – atmosfera de la „Christkindlmarkt” este de neuitat. „Senzaţia pe care am trăit-o acolo e de nedescris.

Pe stradă se plimbau tineri costumaţi în îngeri, iar corurile cântau colinde şi peste tot mirosea a turtă dulce”, a povestit timişoreanul Zoltan Fodor, care a fost la târgul din 2007 şi se pregăteşte deja pentru cel din acest an. Preţurile pentru jucării sau aranjamentele de sezon nu sunt mai mari decât cele din Timişoara.

Mulţi timişoreni fac această excursie pe cont propriu, cu maşina sau, şi mai avantajos, cu trenul. Astfel, un sejur de patru zile la Viena în preajma Crăciunului, cu cazare şi cumpărăturile de rigoare, ajunge la 400 de euro.

Cost transport Timişoara - Viena

Auto propriu    90 euro
Autocar    70 euro
Avion    232 euro

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite