Capcane pe drumul spre Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii care aleg şoseaua spre Harghita riscă să nu mai ajungă la destinaţie, din cauza numeroaselor obstacole. Drumul Naţional 15 este brăzdat de alunecari de teren, peticite stângaci de autorităţi. O clipă de neatenţie poate însemna un salt în gol.  

Cele mai mari probleme sunt în zona lacului de acumulare de la Bicaz (judeţul Neamţ). Alunecările de teren au creat „munţi şi văi” în şoseaua îngustă, distrugând şi parapeţii de protecţie.

„Prima dată am sărit un metru în aer şi noroc că am frânat brusc. Era să sar în gol. Cred că cei care ar trebui să se ocupe de acest drum sunt inconştienţi. Oare trebuie să moară cineva ca să-şi facă treaba?”, a întrebat Vasile Andrieş, şofer din Neamţ.
Şi alţi conducători auto simt fiori reci când li se aminteşte de Drumul Naţional 15. „M-am speriat prima dată când am trecut pe acest drum. Sunt nişte denivelări enorme pe care le întâlneşti brusc, fără o semnalizare prealabilă”, a spus Dan Moldovan, un şofer din Harghita.

Lucrări pe bucăţele


Primele alunecări de teren au apărut cu ani în urmă, însă Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) n-a făcut nimic pentru a le opri. În loc de consolidări s-au peticit doar porţiunile cele mai afectate, care continuă să alunece. Cea mai avariată este porţiunea de şosea din zona localităţii Hangu, unde s-au înregistrat şi viituri. DRDP a făcut un singur tip de investiţii: a comandat un studiu de fezabilitate. Oficialii susţin că nu au bani decât pentru refacerea anumitor porţiuni.

„Pe 7 noiembrie este programată licitaţia pentru porţiunea de drum cea mai afectată, cea de la kilometrul 247, Valea Bubei cum este cunoscută de locuitorii zonei. Estimăm că lucrările vor fi gata anul viitor, cu bani dintr-un credit BERD”, a declarat Dorina Tiron, şefa DRDP. Responsabilii se feresc să avanseze un termen pentru refacerea şi consolidarea întregului tronson de drum, de 40 de kilometri, dintre Bicaz şi Poiana Largului.

Şefa DRDP spune că, deşi există studiul de fezabilitate pentru întreaga porţiune, nu se poate organiza licitaţie pentru că nu există fonduri. Dorina Tiron spune doar că va dura „mai mult de un an, cu siguranţă” până când şoferii vor putea circula în siguranţă pe DN15.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite